Said Šteta: Skrivena kamera

Skoro pa svaki dan, neko nas iz vrha bosanskohercegovačke političke elite, iznenadi, nekim svojim nakaradlucima.Umišljeni, dobro situirani i bezbrižni, pa što bi narod rekao, ne znaju od rahatluka gdje im je glava a gdje zadnjica. Doduše, što ih duže posmatram, čast malim izuzecima, sve teže raspozanjem anatomiju velikodostojnika. I još, na sve to blehnemo i ostanemo maksiofacijalno ukočeni, do neke nove prilike.
Tako već neki put, poput kakva sinovca skorojevićkog, koji neiživljen i nesiguran, kojom glavom razmišlja, pa lupa jedno za drugim autom i to službena. Ministar a ubjeđuje nas nije to on to je neko drugi.
Po Sarajeva se zblanulo da nađe svjedoka da to nije ministar i to ne bilo koji, već onaj čiko što se pita za svu policiju u Federaciji BiH, i nađoše vlasnika kafane i još neke njegove mušterije koji su tek treći dan utvrdili i to sa sigurnošću da to nije on. A ne pika se ,kažu izjava saučesnika u saobraćaju koji je bio akter saobraćajke i na licu mjesta, to je kaže politički motivirano.
Tako i ministar onaj što nam brine da nam ko ne učini ništa ružno, ne dao Bog da se igra eksplozivom i tako to, ma neda on ni cuko da nas ugrize, toliko on brine, a najviše brine kako vlasnici sarajevske pivare nisu platili porez, veli to mu je sad najpreče. Dalje, evo nema hefte a da ne zajauču ratari na familiju starog Lijana, posebice na onog što je, opet, ministar. Neki dan priča jedan iz okolice Mostara, uzgaja kaže svinje ali pola poticaja morao dat onom ministru. Haj mu vjeruj, morebit i jest a možda i nije?!
Zato ja predlažem da se investicija stoljeća, svi aranžmani onog MMF-a i ono što zaradimo od cestarine, akcize na gorivo, naše plate, penzije, dječiji doplatak, bakšiš od zalutalih turista, dobitak na kladionici, sve baš sve, uloži u kupovinu kamera koje bi postavili na svakom koraku. Toliko bi ih bilo da niko ne bi znao za svaku, pa bi uvijek poneka bila skrivena. Tako bi ministar imao crno na bijelo ili još bolje u koloru, kad nekog lupi ili ga ko neki dan, neka, lupi s leđa u državno vozilo a on pijan. Tako bi znali ko plaća porez a ko ne, vidjeli bi, neće ona spravica sakrit, neće.
Znali bi i kuda idu divlje svinje, pardon poticaji za uzgoj svinja ali i druge stoke i poljoprivrednih kultura, znali bi i ko nas to poji stranom vodom dok u svoje izvore poganimo na svakom koraku, znali bi jedemo li meso od krave, kengura ili nilskog konja. Znali bi ko je gdje zaposlen i ne bi morali čekat pogađanje onog strijelca koji čitav život „šica“ i ništa, a „ušica“ Zaima i to u oko, podlo, bezobrazno, beskičmeno i podanički, kako samo zna neko, ko se ko beba nakačio na državne jasle pa ne miče.
Znali bi ko jede suhu koru hljeba a ko se umazo kavijarom, znali bi ko to gradi dvore na Poljinama i na obalama Radobolje pa je okreće kud mu volja, znali bi čija majka crnu vunu prede, eto i to bi znali.
Skrivena kamera je neki dan pokazala svu nezrelost, pa nećete vjerovati i stid, nadobudnog premijera susjedne nam države, kad je bacio samo jedan pogled ispod suknje voditeljice koja ga intervjuisala bilesi bez gaća.I da nebi skrivene kamere, ništa „ujo vuk magarca“.
Vidite, ovi naši, uvlače nam i ruke u džepove a o pogledima da i ne govorimo, a mi ni beli, nismo snimili, kažem ja vama. Skrivene kamere su od vitalnog nacionalnog interesa. Čijeg?
Svačijeg!

Piše: Said Šteta

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close