Said Šteta: Neformalna grupa i formalna glad

Vapaji obespravljenih radnika nekoliko preduzeća u Tuzli ali i širom BiH, koji traju godinama, doživjeli su kulminaciju u znaku otvorenijeg protesta i izraza nezadovoljstva koji je eskalirao u sukob sa organima reda. Navikli na mlake parole i zvuke pištaljke, dobro ušuškana vlast, reagovala je baš onako kakva i jeste, robovlasnički bez osjetila da su dio ili bi trebali biti, tih građana.Premijer TK  je, kad već nije umio ništa reći pametnije a trebao je, izjavio kako je ovo neformalna grupa okupljena putem društvene mreže.

U krivu  premijeru i po nekoliko puta u krivu.

Većina ljudi osuđena na glad i dugogodišnje isčekivanje plate kao što reče  jedan od radnika,  koji je zadnju platu primio 2010.godine, nisu konzumenti društvene mreže niti čak imaju kućno računalo. Mnogi nisu u prilici isto obezbjediti ni svojoj djeci,   kojima je u eri tehnologije prijeko potrebno pomagalo u obrazovanju. No, udaljenost vlasti koja se poodavno odnarodila, briše spoznaju katastrofalno teške situacije. Situacija u kojoj razum nadjačava signal praznoga stomaka, bolest kao posljedica stresa i neimaštine, budi onaj instikt koji se neda kontrolisati, evo dešava se.

Ocjenjujući građane kao neformalnu grupu, građane  koji čine najosjetljiviji sloj društva, obespravljene radnike, penzionere, nezaposlenu mladost, studente, đake, vi ste pokazali koliko ste neuk i bezobrazan iz poznavanja  društva o kojem nemate spoznaju ili niste bili na času kada se o tome govorilo.

Jer da jeste, ovdje to moram pomenuti samo zbog tebe i tebi sličnih debeloguzana, naučili bi da u terminologiji sociologije koja definiše društvene grupe kao oblik organizovanja, neformalna grupa nastaje spontano i formira se oko nekog slobodno izabranog cilja, kroz prisnu međusobnu komunikaciju članova grupe koji imaju ista uvjerenja, interesovanja i težnje.

Težnja ovih građana koje ste i terminološki ponizili nazvavši ih neformalnom grupom društvenih mreža, koja vam dođe kao grupa za zajebanciju, nisu niti mogu biti formalna kao što si ti i tebi slični koji ste zaposjeli upravo one rubrike društvenog statusa u koje su vas izabrali građani, dajući vam povjerenje kako bi ovu zemlju učinili boljom za sve. Jok, ti i tebi slični premijeri, ministri, savjetnici i koja sve ne vladajuća kasta na ovako malom prostoru stvorili ste utočište, nepotizma, lopovluka svih boja, isisavajući posljednju kap krvi ojađenom radniku i težaku.

No kako proljeće i klimatski nešto ranije stiže u Bosnu i Hercegovinu, buđenje se počelo dešavati i u ostalim većim gradovima Federacije Bosne i Hercegovine. Za sada. Ako su mislili da se bunt gladnih neće pomjeriti preko kantonalnih i entiteskih granica, neprirodnih bedema ljudskog postojanja i djelovanja, varaju  se.

U Sarajevu, Zenici, Bihaću i Mostaru, za sada, kao podrška Tuzli, no svoji razlozi ništa manji od onih u Tuzli, tek slijede. I dok premijer SK, nakon  federalnog premijera, izlazi za govornicu po već viđenoj matrici jednog lidera socijalista, poistovjećujući  građane koji su jajima gađali zgradu Vlade KS, sa četnicima devedesetih godina, isturajući u prvi plan košulju sarajevske modne kuće, još je samo jedan u nizu odnarođenih predstavnika vlasti. Tu košulju radnik „Krivaje“ ne može kupiti ni za cijelu platu a dobio je dio od 85,00 KM. Prevareni radnici u Tuzli, kao i oni u Zenici, Sarajevu, Bihaću, Mostaru, nisu dobili ni tih mizernih šačicu maraka, što u državnim preduzećima i ustanovama dobiju dok uhvate za šteku tamo gdje bajagi,  rade. Toliko o razlikama!

Vlast, vidjevši vuka u potoku, sazva hitno skup brojnih premijera na čelu sa federalnim, uz direktora policije, jer po oprobanom receptu iz susjedstva, niko ne smije da vas bije osim naše milicije, okupi i tužilaštvo. S ciljem da se zaprijeti, kako smo već čuli iz obraćanja medijima, da će svi koji su prekršili zakon i učestvovali u uništavanju duštvene imovine, biti procesuirani. Ispravno!

Samo zašto ne procesuirate one koji su bogatstvo preduzeća čiji su vlasnici upravo obespravljeni radnici dali za marku ili možda jeftinije a radnike ostavili na cesti, koji se na račun države enormno bogate i rasipaju se novcem poreskih obveznika, znači građana? Zašto ne procesuirate brojne agecije za privatizaciju i stečajne upravnike koji na više adresa guraju ili su već gurnuli preduzeća pod led ? Zašto ?

Vi koji ste predstavnici obespravljenih i opljačkanih građana, koje nazivate neformalnom grupom, vi koji ste popunili rubriku formalnih, imate li odgovor? Pitanja je bezbroj, na koja niste znali ili niste htjeli odgovoriti. Nadajući se da ćete i dalje vladati zastrašivanjem kako nam prijetnja dolazi od onog drugog i drugačijeg što je u savremenom svijetu bogatstvo, ovdje u Bosni i Hercegovini vi ste pretvorili u opasnost. No, najveća opasnost koju ste zanemarivali godinama jeste obespravljenost građana koja traje od rata na ovamo. Obespravljenost u svakom segmentu društva, proizvela je ono za šta nema retoričke injekcije. Gladni, ne samo u smislu biološke potrebe, gladni pravde i jednakopravnosti, prava na rad, prava na zdravstveno osiguranje i liječenje, prava na bolje obrazovanje. Ovih dana kruži jedan  vic, koji kaže :“Zašto nema seksa u državnim preduzećima ?“, „Zato što su svi familija“.odgovor je koji jezovito oslikava našu stvarnost.

Nisam rad nasilju no nepravda i prazan stomak, ne slušaju razum!

Piše:Said Šteta – magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close