Sutra otvaranje ‘Sarajevske zime’ ceremonijom posvećenom ZOI ‘84

Ceremonijom čija će simbolika biti usmjerena na Zimske olimpijske igre 1984. godine sutra će na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo biti otvoren ovogodišnji 30. Internacionalni festival “Sarajevska zima” pod motom “PAFF!” – Mir, Umjetnost, Sloboda.

Zvaničnom programu otvaranja prethodit će niz različitih programa na nekoliko lokacija u gradu, dok će u poslijepodnevnim satima svečanost otvaranja s brojnim performansima početi ispred Narodnog pozorišta.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić najavio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će specijalni gosti otvaranja biti umjetnici iz Južne Koreje, ali i brojni srednjoškolci te predstavnici vlasti.

– Nakon obraćanja zvaničnika iz pozorišta će početi izlaziti srednjoškolci, predvođeni Vučkom, koji će na trgu formirati pet olimpijskih krugova, nakon performansa sa 28 vesala koja simboliziraju 28 zvjezdica na zastavi Evropske unije – kazao je on.

Na ceremoniji otvaranja Festivala građani će moći vidjeti i originalnu olimpijsku baklju, kao i performans s golubovima.

Spahić je također najavio i saobraćanje tri tramvaja od Skenderije do Čobanije – jedan koji simbolizira opsadu Sarajeva, drugi san bh. građana – Brazil i svjetsko nogometno prvenstvo, te prvi električni tramvaj koji je prvi put kroz Sarajevo prošao prije sto godina.

Reditelj grupe “Nine Dragon Heads” Pjong u Pak istaknuo je veliko zadovoljstvo učešćem na Festivalu, naglasivši da se ova umjetnička grupa svake godine vraća na “Sarajevsku zimu”, jer je to divna prilika da pokažu korejsku kulturu i umjetnost.

Dirigent Lim Dong-chang, koji će s Total teatrom nastupiti navečer u Narodnom pozorištu nakon otvaranja Festivala, naglašava da će na koncertu sarajevskoj publici predstaviti savremenu korejsku muziku, koja je temeljena na dugoj korejskoj povijesti, a prisutna je u savremenoj kulturi.

– Na koncertu ćemo predstaviti novi instrument Tieko koji spaja zapadnu i korejsku muziku. Njime ćemo svirati tradicionalnu korejsku muziku, kroz pjesmu koja promovira ne samo mir, već i uzajamnu ljubav, što je bit korejske kulture – kazao je on.

Festival će ove godine okupiti više od 1.000 umjetnika iz 41 zemlje svijeta, a trajat će do 21. marta.

Tokom svečanosti otvaranja Festivala saobraćaj će u centralnim dijelovima grada biti privremeno obustavljen.

 

(fena/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close