SAD žele dogovor sa Iranom i Rusijom

SAD žele dogovor sa Iranom i Rusijom: Američke vojne trupe će se sve manje uplitati u dešavanja na Bliskom Istoku

Novinska agencija Fars prenosi da su američki i arapski zvaničnici ukazali da je Bijela kuća za saradnju sa Teheranom i Moskvom po pitanju previranja u Siriji, te da saradnja može doprinijeti rješavanju i ostalih pitanja u kriznim i zaraćenim područjima na Bliskom istoku.

Američki list Wall Street Journal jučer je objavio izvještaj u kojem dolazi do obrta politike nakon što je Obama saopćio da će se američke vojne trupe manje uplitati u dešavanja na Bliskom istoku.

Američki mediji tvrde da Rusija može iskoristiti koaliciju sa Irakom, Iranom i Sirijom kao oružje protiv SAD  i tako učvrstiti svoju poziciju sa Sirijom, prenose agencije. Koalicija sa Sirijom, Iranom i, onim što je iznenadilo SAD, Irakom, ne samo što će da omogući Moskvi podršku Bašaru al-Asadu, već će moći da utiče i na izbor njegovog nasljednika kada za to dođe vrijeme, piše Sputnjik.

Kako se navodi, razmjena informacija bi učvrstila poziciju Rusije u Siriji. “Po drugi put ovog mjeseca, Rusija je uspjela da poveća svoj politički i vojni uticaj u sirijskom konfliktu, ostavljajući SAD u metežu. Ovoga puta to se dogodilo sklapanjem koalicije sa iračkim, iranskim i sirijskim obavještajnim službama“, piše u tekstu New York Timesa.

Kako se navodi, ovo je bio još jedan znak da Vladimir Putin ima potpuno drugačiju taktiku od Obamine administracije kada je u pitanju borba protiv DAIŠ-a.

Potezi Rusije u Siriji zabrinjavaju Obaminu administraciju i mogu u velikoj mjeri uticati na dosadašnje akcije SAD-a u Siriji.Sjedinjene Američke Države su prve pokrenule inicijativu, formiranjem koalicije za borbu protiv DAIŠ-a, međutim, učešće zvaničnog Vašingtona u događajima u Siriji traje od prije skoro pet godina , kada je podržao protivnike predsjednika Bašara el Asada. To negdje ostaje i primarni cilj SAD, da sa vlasti skinu nasljednika dinastije Asad, što je velika tačka sporenja u odnosima sa Rusijom.

Također, Vašington želi nastaviti podržavati pobunjeničke grupe, iako je plan za Siriju proglašen neuspješnim, a nastavljaju se i isporuke oružja, na šta je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao da je besmisleno i da postoji velika mogućnost da to oružje padne u ruke džihadista.

Pravi haos je nastao uključivanjem Rusije u sukob, ona je to učinila na poziv Asada, a pored namjere da se podrži aktuelna vlast, Moskva na umu ima preuzimanje primata u svjetskoj politici od Vašingtona i vraćanje sopstvenog ugleda.

Wall Street Journal u nastavku piše da je nakon održanog kvatrilateralnog sastanka u Beču o načinima rješenja sirijske krize jasno bilo da Iran može odigrati značajnu ulogu u rješavanju krize u Siriji.

(GLOBAL CIR/Sahar/Agencije)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close