PolitikaSvijet

SAD nakon 70 godina napušta UN

Republikanci u američkom Zastupničkom domu predložili su rezoluciju kojoj bi SAD trebao napustiti Ujedinjene narode. Traži se potpuno povlačenje SAD iz UN-a, kao i da svjetska organizacija premjesti svoje sjedište iz New Yorka

Administracija Donalda Trumpa priprema odluku kojom bi se drastično smanjio utjecaj SAD-a u Ujedinjenim narodima i ostalim međunarodnim organizacijama. Novinari New York Timesa došli su do nacrta dokumenta koji se zove ‘reduciranje i revizija sredstava za međunarodne organizacije’ u kojem se poziva na zaustavljanje financiranja određenih tijela UN-a koji ne zadovoljavaju određene kriterije.

Rezolucijom koju je predložio Mike Rogers traži se potpuno povlačenje SAD iz UN-a, kao i da svjetska organizacija premjesti svoje sjedište iz New Yorka.

Također se zahtijeva obustava svih američkih aktivnosti u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Rogers i drugi republikanci više puta su isticali da američki porezni obveznici ne trebaju plaćati organizaciju koja ne promovira interese SAD.

Rezolucija, koja je predložena 3. siječnja, prošla je ispod radara medija i javnosti, a u slučaju da bude usvojena bit će potrebne dvije godine za njezino provođenje.

“Predsjednik će okončati svako članstvo SAD u Ujedinjenim nacijama, u svakom tijelu, agenciji, povjerenstvu ili nekom drugom tijelu UN. Misija SAD pri UN se zatvara “, navodi se u rezoluciji.

Rogers je pokušao progurati sličnu rezoluciju 2015. godine, ali bez uspjeha jer je Obama gorljivi pristaša UN-a kroz koji gura svoju filozofiju klimatskih promjena i globalnog porobljavanja ljudi uz pomoć karbonskog zakona.

Ako Trump na kraju potpiše taj ukaz, to će biti teški udarac mnogim tijelima UN-a koja su se godinama oslanjale na milijarde dolara koje su im stizale iz Washingtona. Računa se da su Amerikanci financirali čak četvrtinu svih UN-ovih mirovnih misija diljem svijeta.

Također, na predsjednikovom stolu naći će se još jedan dokument pod nazivom ‘Moratorij nad novim multilateralnim ugovorima’. U njemu se poziva na preispitivanje i revidiranje nekih spornih ugovora, ali još nije sasvim jasno kojih. U nacrtu piše da ti ugovori nisu ‘izravno vezani za nacionalnu sigurnost i međunarodnu trgovinu’. NY Times navodi, da po toj logici, može pasti klimatski sporazum iz Pariza, ali i drugi sporazumi vezani za zaštitu okoliša.

> UJEDINJENI NARODI – sekta koja štuje Lucifera i uspostavlja ‘univerzalnu religiju’

 

https://youtu.be/N5whjeVfUlY

jutarnji.ha

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close