Kultura

Nova stranica povijesti Opus Dei je otvorena!

U izboru prvog čovjeka papinske prelature sudjelovala su 194 njegova člana iz cijelog svijeta, a novi prelat rekao je da je otvorena nova stranica povijesti

Novi prelat Opusa Dei fizičar je i teolog, španjolski svećenik Fernando Ocáriz Braña (72), kojega je u ponedjeljak poslije podne potvrdio i papa Franjo, jer je Opus Dei osobna papinska prelatura i njihov je prelat (koji je u rangu biskupa) odgovoran izravno papi.

Mons. Fernando Ocáriz Braña rođen je u Parizu 27. listopada 1944., kao najmlađe dijete španjolske obitelji u egzilu u vrijeme građanskog rata, a odrastao je u Madridu.

Studij fizike 1966. završava u Barceloni, gdje se pridružio Opusu Dei, nakon čega počinje studirati teologiju na Lateranskom papinskom sveučilištu. Ocáriz je 1971. doktorirao je na Sveučilištu Navarra, a iste godine bio je i zaređen za svećenika, kada započinje rad s mladima i studentima…

Preuveličan utjecaj

Ono što je najzanimljivije bilo pri izboru novoga prvoga čovjeka Opusa Dei jest prilična demokratičnost izbora. Naime, Opus Dei slovi za zatvorenu i pomalo misterioznu crkvenu organizaciju, kojoj se, osobito nakon romana Dana Browna „Da Vincijev kod“, pripisuju i nevjerojatne moći i utjecaji, što oni uporno opovrgavaju tvrdeći da se radi o preuveličavanju njihova utjecaja. U ovim izborima sudjelovala su, primjerice, 194 člana Opusa Dei iz cijeloga svijeta!

Izbori su otvoreni misom Duhu Svetomu u prelatskoj crkvi Gospe od Mira u Rimu, povjeravajući aktivnosti svih tih dana Božjoj zaštiti, na kojoj je propovijedao upravo pomoćni vikar prelature mons. Fernando Ocáriz, koji je poručio: “Nova stranica povijesti Opusa Dei je otvorena“.

Duh Sveti je glavni protagonist ovoga događaja jer Duh Sveti ulijeva i ispunjava ljubav u našim srcima. Tražimo od Duha Svetoga da prati novog Oca. Samo tako se može voditi Djelo s punom vjernosti Crkvi i prema Duhu Djela koji je sveti Josemaría utemeljio i koje se nastavlja – rekao je Ocáriz, ne znajući, dakako, da će za dva dana izbor pasti upravo na njega.

Uz savjetovanja, svaki član nakon toga dao je prijedlog s imenom ili imenima svećenika u izbornom kongresu kako bi se istaknuo onaj koji najbolje odgovara za poziciju prelata.

U intervju Isabel Sanchez (središnja tajnica ženskog vijeća) objasnila je na službenim stranicama Opusa Dei kako „nema sumnje da će središnje savjetodavno tijelo učiniti sve što može da slijedi novoga oca prelata i da će mu dati punu potporu, štoviše, to je velika radost za put kojim se slijedi papa Franjo“.

Pritom je zanimljivo i to što je izbor novoga prelata započeo prvom plenarnom sjednicom ženskog vijeća prelature, koja se naziva Središnje savjetodavno tijelo. Žene, naime, s 57 posto članstva, čine većinu, za razliku od muškaraca kojih je 43 posto u Opusu Dei.

Pravila izbora kažu da novi prelat mora imati najmanje 40 godina, mora biti inkorporiran u prelaturu najmanje 10 godina od čega je svećenik pet godina. Kandidati su bili iz 45 zemalja, u dobi između 42 i 93 godine. Mnogi od njih su vikari prelata u zemljama u kojima Opus Dei djeluje ili imaju upravljačke pozicije u glavnom sjedištu u Rimu, objasnili su prije izbora iz Opusa Dei, koji su i ove izbore iskoristili kako bi u javnosti objasnili što je Opus Dei i kako djeluje.

Potpora vjernicima

Don Carlo De Marchi, vikar prelature Opus Dei za Rim i južnu Italiju, rekao je u tijeku izbora za Radio Vatikan kako je Opus Dei dio Crkve koji pomaže osobama, običnim vjernicima u traženju Boga u svakodnevnom životu, na poslu, u obitelji.

U Crkvi pomaže u svakoj mjesnoj stvarnosti, odgojem i svakovrsnom potporom bez koje ne mogu mnogi vjernici, osobito laici. Ukratko, Opus Dei u Crkvi podupire traženje i susret s Bogom u svakodnevnom životu – rekao je don Carlo De Marchi objasnivši kako se u izboru novoga poglavara Opusa Dei „napeto osluškuje ono što Duh Sveti u ovom crkvenom trenutku želi reći“.

Nedavno je završena sinoda o obitelji, a u tijeku je priprema za sinodu o mladima i vjeri, s tim duhom došli smo na izborni kongres. Dakle, s velikom radoznalošću kako u Crkvi pomoći vjernicima, osobito laicima, ali i svećenicima, da glavnu pozornost posvete obiteljima i mladima. To su teme našega kongresa, ali ponavljam da smo otvoreni slušanju – objasnio je De Marchi naglasivši kako kongres ima međunarodno obilježje jer izbornici dolaze iz brojnih svjetskih država i kultura.

Vrlo je važno slušati sve što se zbiva, kako veli papa Franjo, na periferiji, jer katkada se svijet bolje shvaća ako ga se promatra s periferije. Uvjeren sam da ćemo imati i to iskustvo, da ćemo slušati periferije, nastojeći u središte staviti osjetljivost onih koji dolaze iz daleka – naglasio je don Carlo De Marchi.

Nije radio s Josemarijom

Uloga prelata u Opusu Dei, objašnjava Carlo De Marchi, jest da je on u prvome redu otac, a onda upravitelj.

Prelat je to što je biskup u svakoj mjesnoj crkvi. Božje se očinstvo u Crkvi očituje preko osoba. Prelat je u prvom redu pastir jednoga dijela Crkve, a treba biti sposoban slušati, ljudima izlaziti u susret i s njima razgovarati, stoga treba poznavati strane jezike i kulture jer Crkva se utjelovljuje u razne kulture.

Kao crkveni pastir to treba raditi, a osim toga treba skrbiti i pomagati vjernicima prelature Opus Dei. Odnosno, muškarcima i ženama koji su duboko ukorijenjeni u svijetu: roditeljima, stručnjacima, učiteljima, radnicima, poljodjelcima, sveučilišnim profesorima, to su samo neka od zanimanja koja srećemo u svim kulturama.

Pastir prelature Opus Dei, prelat, kojeg osobe nazivaju ocem, upravo treba biti otac, vođa, potpora, osobito molitvom i ljubavlju – objasnio je De Marchi dodajući kako se o odnosu vjernika i prelata može govoriti kao o „uzajamnoj ljubavi“, koja je, kako kaže, „stvarnost koja, nakon Drugog vatikanskog sabora biva sve razvidnija u Crkvi“.

Teolog bi tu stvarnost nazvao „ekleziologijom zajedništva“. Crkva je obitelj, nije neka birokratska ustanova. Ona je obitelj u pravom smislu riječi. Stoga je odnos vjernika prema prelatu obiteljski, a tako je, vjerujem, u svakoj crkvenoj stvarnosti, u biskupiji i u župi. Tako treba biti na svim razinama, a to želi i papa Franjo. Vjerujem da se to s pomoću Božje milosti treba osjećati i u prelaturi Opus Dei – rekao je don Carlo De Marchi.

Za Opus Dei vrlo je važno to što papa potvrđuje izbor okupljenih delegata, i to ne samo zbog pravovaljanosti postupka i same osobe, kako je objasnio kanonist s Papinskog sveučilišta sv. Križa mons. Eduardo Batura.

Neke su objektivne karakteristike, kao što su to godine i svećenička služba. Druge samo papa može razlikovati, kao što su kulturološke karakteristike, pobožnost, ljubav i poslušnost Crkvi i njezinu učiteljstvu – rekao je Batura. Izbor novoga prelata Opusa Dei karakterizira i činjenica da novi prelat nije osoba koja je desetljećima radila sa svetim Josemarijom, kao što je to bio slučaj s prva dva nasljednika, Alvarom del Portillom i Javierom Echevarriom.

(vecernji.hr)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close