“Ruska govna” – Ruski ambasador žali što je nepoželjan u Srebrenici

Ruski ambasador žali što je nepoželjan u Srebrenici

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov oglasio se povodom stava rukovodstva Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice tragedije u Srebrenici po kojem nije dobrodošao na komemoraciju 11. jula.

“Žalim zbog stava rukovodstva Organizacionog odbora da ja nisam dobrodošao na obilježavanje 20. godišnjice tragedije u Srebrenici zbog veta na britansku rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a”, kazao je Ivancov, prenosi Fena.

On je dodao da je planirao da ide u Srebrenicu 11. jula i oda počast žrtvama tragičnih dešavanja 1995. godine.

“Ali, nažalost, stav Organizacionog odbora je promijenio moje planove. Želim da prenesem izraze mog dubokog saosjećanja svim porodicama i bliskim žrtavama ove strašne tragedije. Mislim da stav Organizacionog odbora jeste primjer nepristojne politizacije obilježavanja komemoracije, o prijetnji koje smo upozorovali od početka”, zaključio je Ivancov, saopćeno je iz Ambasada Ruske Federacije.

(Fena)

 

Rusija: Kazniti odgovorne za masakr u Srebrenici

Rusija je pozvala u petak da svi odgovorni za masakr više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz 1995. godine budu privedeni pravdi.

– Snažno se zalažemo da se sve osobe koje su učestvovale u tom i drugim zločinima u Bosni i Hercegovini trebaju suočiti s pravdom i biti kažnjene što je ranije moguće, navodi u saopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

U srijedu je Rusija uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja bi osudila masakr kao genocid kako bi se obilježila njegova 20. godišnjica, prenosi Reuters.

Vezane vijesti:

 

Pjotr Ivancov, ambasador Rusije u BiH: “U Srebrenici se desio zločin genocida”

 

Pjotr Ivancov, ambasador Rusije u BiH, u intervjuu za „Dnevni avaz” govorio je o posljednjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC), na kojoj su prvi put svi zaključci usvojeni jednoglasno, potom o genocidu u Srebrenici, istaknuvši da se u tom gradu prije 20 godina dogodio zločin genocida

Odgovarajući  na pitanje šta se to promijenilo, budući da je posljednju sjednicu PIC-a obilježilo to što su svi zaključci usvojeni jednoglasno, što do sada nije bio slučaj, Ivancov je kazao da to ne znači da se stav Rusije o nekim pitanjima promijenio.

“PIC je napravljen na osnovu Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Ruska Federacija. Kao zajednički instrument država koje garantuju Dejton imajući za cilj njegovo ispunjavanje. Uvijek smo polazili od toga i nastavit ćemo tako. To ne znači da su stavovi članica PIC-a uvijek jednaki. Mi imamo svoj nacionalni stav i nekad je on različit”, rekao je ruski ambasador.

Usvajanjem kominikea ruska strana se složila da se dogodio genocid u Srebrenici, čime se udaljila od aktuelne politike čelnika RS, pa i od svojih ranijih stavova.

“Ako pažljivo pogledate kominike, vidjet će te da se ne radi samo o ovoj užasnoj tragediji Srebrenice nego i drugim zločini ma tokom rata, Naravno, u ovoj godini je 20 godina od tragedije i svi to razumiju. I ako hoćemo doći do pomirenja, moramo se sjećati da svaki od naroda ima svoju tragediju i datume kojih se želi sjećati i ne smijemo ih zaboraviti niti negirati. I to nije samo naš stav nego i stav ostalih članova PIC-a”, poručuje Ivancov.

Naglasio je kako Rusija ne negira pojam genocid koji je postavio Međunarodni tribunal.

“U Srebrenici se desio zločin genocida”, poručio je.

Velika Britanija pokrenula je pred Ujedinjenim narodima usvajanje rezolucije o Srebrenici, koja bi na globalnom nivou trebala osuditi ovaj zločin. Predsjednik RS već je najavio da će tražiti da Rusija uloži veto.

Ivancov navodi da je o rezoluciji govoreno i na sjednici PIC-a.

“Tada još nismo vidjeli tekst rezolucije. Ambasador Velike Britanije potvrdio nam je da će ona biti napravljena za budućnost i da će smisao biti da se sjećamo na žrtve tragedije, ali njena namjera bit će pomirenje naroda BiH. U ovoj rezoluciji stajat će da je bilo žrtava na svim stranama i da moraju biti poštovane, ali u centru je tragedija iz Srebrenice. Također, ambasador Velike Britanije rekao je da će biti uzeto mišljenje lokalnih aktera, ali i međunarodne zajednice. Ovaj nacrt nije konačni dokument i mi se nadamo da će o njemu biti diskutovano u Vijeću sigurnosti UN-a, ali u i BiH. Zbog toga neću da dajem ocjene o ovom nacrtu, jer nije konačan”, rekao je, između ostalog, ruski ambasador Ivancov za Dnevni avaz.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close