Rusija ne želi BiH u Evropskoj uniji?

Rusija je bila uzdržana prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti o produženju mandata misiji EUFOR-a u BiH. Pažnju javnosti privukle su i riječi ruskog ambasadora da je “neprihvatljivo da se BiH izvana gura u pravcu EU”.
Kako prenosi Deutsche Welle, u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova navode kako je za pozdraviti što je mandat evropske vojne misije EUFOR u BiH produžen za još godinu dana.
– Za žaljenje je što ovoga puta sve članice Vijeća sigurnosti nisu aktivno podržale ovu misiju – izjavio je za Deutsche Welle jedan glasnogovornik ministarstva u Berlinu.
– Velika Britanija i Njemačka su nedavno pokrenule novu inicijativu za redefiniciju procesa približavanja BiH Evropskoj uniji. Ova inicijativa je ponuda građanima BiH koja je vezana za konkretne reformske procese. Odgovornost za budući kurs te države leži isključivo u rukama lidera te države- dodao je on aludirajući na izjavu ruskog ambasadora pri UN-uVitalija Čurkina.
Čurkin je prilikom rasprave o misiji EUFOR-a izjavio kako “ima loših primjera kod kojih se nekoj zemlji na osnovu pritiska izvana nametnuo pravac integracije u EU”.
Za Tobiasa Flessenkempera, eksperta za Balkan sa Evropskog instituta CIFE u Nici, glasanje Rusije je signal ove zemlje da ona ima potencijal da pozitivno ili negativno utiče na tok događaja na Balkanu.
– Rusija je i dosada, čak uzevši u obzir i ovu uzdržanost prilikom glasanja, podržavala put BiH ka EU. Nove izjave Vitalija Čurkina povod su za zabrinutost jer se između redova može pročitati da to više nije tako. Ipak, uvjerljiva većina građana BiH, njene vlasti, stranke koje sada pregovaraju o formiranju nove vlade, pa čak i predsjednik RS Milorad Dodik podržavaju proces evropskih integracija, tako da ne vidim razloga za dramatizaciju – kaže on.
Istinska promjena strategije Rusije u BiH bilo bi da ona bude protiv nastavka misije EUFOR-a u BiH, što je vlada u Moskvi mogla i postići da je htjela, ulaganjem veta u Vijeću sigurnosti, dodao je.
Tobias Flessenkemper u svakom slučaju vjeruje da će izjave Vitalija Čurkina imati kontraefekat. Ministri vanjskih poslova EU će već tokom naredne sedmice na jednom sastanku razgovarati o britansko-njemačkoj inicijativi za novi pristup procesu integracije BiH u Uniju. On kaže da je potrebno da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potrebna je i sprovedba privrednih i socijalnih reformi u BiH.
– Mislim da će Čurkinove izjave samo dati krila spomenutoj inicijativi jer sada postoji pritisak na evropske šefove diplomatija da djeluju i jer je postalo još jasnije da je BiH potrebna veća podrška na putu ka EU – zaključio je.

(FENA/dg)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close