Skandalozan projekt: Meka postaje shopping destinacija s hotelima, uništava se svetište!

ZBOG NOVE KRALJEVSKE PALAČE

Do kraja godine vjerojatno će nestati i Kuća Mawild za koju se vjeruje da je upravo u njoj rođen Prorok Muhamed, 570. godine

Mekka, mjesto najvećeg hodočašća i najveće svetinje za muslimane diljem svijeta, jer se vjeruje kako je u njoj rođen prorok Muhamed, uskoro bi mogla nestati kao takva, prekrivena mramorom nove kraljevske palače.
Riječ je o nekoliko milijardi funta vrijednom projektu čiji rezultat bi mogao biti uništavanje stotine povijesnih spomenika, piše Independent.
Projekt tzv. proširivanja Velike džamije (Al-Masjid Al-Haram), najveće džamije na svijetu, koju milijuni hodočasnika posjećuju svake godine tijekom Hadža, počeo je prije nekoliko godina.
Prema procjenama Gulf Instituta, već je uništeno 95 posto objekata u Mekki koji su građeni prije tisuću godina, a zamjenjuju ih luksuzni hoteli, apartmani i trgovački centri. Prošlog su tjedna, primjerice, uništeni pola stoljeća stari stupovi iz Osmanskog carstva, koji su postavljeni u slavu Poslanikova odlaska na nebo.
Mekka je, inače, najsvetije mjesto za muslimane jer je, prema predanju, u njoj rođen prorok Muhamed, a u njoj je smještena i Kaba, oblikovana poput kocke od crnog granita, koju je izgradio Abraham.

 

Irfan Alawi, iz Islamic Heritage Research Foundation iz Londona, kaže da će do kraja godine vjerojatno nestati i Kuća Mawild za koju se vjeruje da je upravo u njoj rođen Prorok Muhamed, 570. godine.

 

Za sve je kriv kralj Abdullah,formalni skrbnik Velike džamije, za kojeg se gradi nova palača kako bi u njoj boravio kada dolazi u Mekku. Nova palača bit će pet puta veća od dosadašnje.

 

Svi vide što se događa, ali se ne usude javno govoriti. U obranu uništenja povijesnih zdanja, nedavno je stao i Veliki Muftija Saudijske Arabije, šeik Abdul Aziz Bin Abdullah al-Sheikh, koji je kazao kako su rušenja nužna i kako bi narod trebao biti zahvalan onime što vlast radi, jer se povećava kapacitet Velike džamije.

 

 

(dnevnik.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close