Rusi zavrnuli ventil Ukrajini – Gas za evropske potrošače se isporučuje u punom obimu

Gasprom je danas od 10 sati po moskovskom vremenu, kada je istekao rok za plaćanje duga od 1,9 milijardi dolara, uveo za Naftogas Ukrajine avansno plaćanje gasa

(B92)

Istovremeno je Stokholmskom sudu tužio Naftogas za 4,5 milijarde dolara.

“Odluka je donijeta zbog hroničnog neplaćanja isporučenog gasa Naftogasa Ukrajine. Kompanija duguje 4,458 milijardi dolara za novembar i decembar prošle godine i 3,007 milijardi dolara za april i maj ove godine”, navodi se u saopštenju ruskog giganta.

Ukrajina će tako od danas dobijati gas u količinama koje bude plaćala unaprijed.

Šef Gasproma Aleksej Miler izjavio je 12. juna da ako Gasprom na svom računu ne vidi 1,951 milijardi dolara, prevešće Naftogas na avansno plaćanje.

Gas za evropske potrošače u punom obimu

Neizmirene obaveze za ruski gas iznose 4,458 milijardi dolara, od toga je 1,451 milijarda za novembar i decembar 2013, a 3,007 milijardi dolara za april i maj 2014. godine, precizirao je Gasprom.

Prema preliminarnom obračunu, ukrajinska strana nije platila ni za jun, a od danas Naftogas Ukrajine dobija ruski gas samo za plaćeni iznos.

Gasprom se obratio međunarodnom sudu u Stokholmu s tužbom protiv Naftogasa Ukrajine zbog neplaćanja duga od 4,5 milijardi dolara i neispunjavanja obaveza iz ugovora od 19. januara 2009. o kupoprodaji prirodnog gasa u periodu od 2009. do 2019, kao i zbog neplaćanje tekućih isporuka, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, gas za evropske potrošače se isporučuje u punom obimu, rekao je zvanični predstavnik Gasproma, Sergej Kuprijanov.

U ovom momentu Naftogas Ukrajine ništa nije uplatio Gaspromu, naglasio je on. Kako je dodao, mehanizam “uzmi i plati” je i dalje na snazi, bez obzira što je za Ukrajinu uveden sistem pretplate za gas, prenio je Itar tas.

Odluka o daljim aktivnostima u vezi ukrajinskog duga za gas biće donijeta danas nakon izvješta direktora Gasrpoma Alekseja Milera ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao je novinarima potpredsjednik vlade, Arkadij Dvorkovič.

On je, na Svjetskom kongresu o nafti, dodao da su, što se tiče konkretnih uslova isporuka među kojima je i avansno plaćanje, pregovori vođeni do posljednjeg momenta, a konsultacije se nastavljaju. Danas bi trebalo da bude podnijet izvještaj direktora Gasproma i ministra energetike predsjedniku i vladi. Poslije toga će biti donijete odluke, rekao je Dvorkovič.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close