PolitikaRegion

Rusi Bosni i Hercegovini vraćaju u kešu 215 miliona maraka

Konačno, na ovim pregovorima ruska ponuda prijatno je iznenadila bosanske pregovarače. Ruska Federacija želi izmiriti dug u novcu

Punih osam godina trajali su pregovori o vraćanju klirinškog duga Rusije prema BiH. Riječ je o prijeratnom dugu za urađene poslove jugoslovenskih preduzeća u SSSR-u. Nema šta Rusija nije nudila da vrati klirinški dug od 125,2 miliona dolara. To natezanje traje od 2008. godine.

Davne 2008. godine je tadašnji premijer države Nikola Špirić razgovarao je sa Rusima oko ovog klirinškog duga, pa je rečeno da se sa tim dugom prebiju dugovi BiH za u ratu potrošeni gas. Iz RS su to tada odbili. Zatim se nudilo vraćanje duga putem robne naknade u vidu opreme za željeznice i mehanizaciju za održavanje i opravku pruga. Bilo je riječi o mašinama vrijednim oko 26 miliona dolara. Kao druga opcija ponuđeni su višenamjenski ruski helikopteri. Radi se o prijeko potrebnim helikoprterima K-32 koji su mogli poslužiti i za gašenje vatre jer mogu ponijeti pet tona vode u jednom letu.

Konačno, na ovim pregovorima ruska ponuda prijatno je iznenadila bosanske pregovarače. Ruska Federacija želi izmiriti dug u novcu. Radi se o 215 miliona maraka koje će se podijeliti u omjeru, 33 posto za RS – 72 miliona KM,a 67 posto za ili 143 miliona maraka Federaciji.

Vlada FBiH upoznala se danas s pismom ministra finansija Ruske Federacije u vezi sa otplatom klirinškog duga Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini. Pismom je izražena spremnost Ruske Federacije da obaveze po osnovu klirinškog duga prema našoj zemlji.

Vlada FBiH smatra da predložena inicijativa predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora s Ruskom Federacijom s ciljem zaključivanja međunarodnog sporazuma. Današnji zaključak bit će dostavljen Ministarstvu financija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure, piše Patria.

(Nap.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close