BiHPolitika

I to je moguće: Ostvaren pozitivan finansijski rezultat, u budžetu ukupni prihod veći od rashoda i izdataka

Danas je usvojen i Parlamentu FBiH upućen Izvještaj o izvršenju Budžeta FBiH za 2015. godinu, u kojem je navedeno da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat (suficit), i da su ukupni prihodi, primici i finansiranja veći su od ukupnih rashoda i izdataka za 89,8 miliona konvertibilnih maraka

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na 48. sjednici, koja je završena u Sarajevu, utvrdila Prijedlog zakona o finansijskom poslovanju, nakon što je, u skladu sa zaključcima oba doma Parlamenta FBiH, o tekstu Nacrta provedena 90-dnevna javna rasprava.

 

Odredbe tog zakona odnose se na poduzetnike kao pravne osobe koje samostalno proizvode i prodaju proizvode i pružaju usluge na tržištu radi stjecanja dobiti u skladu sa propisom o privrednim društvima, te na fizičke osobe koje samostalno obavljaju privrednu djelatnost prema propisima o obrtu i srodnim djelatnostima.

 

Federalna vlada danas je, u skladu s uvjetima iz Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, utvrdila  nacrte Zakona o Gradu Cazin i Zakona o Gradu Livno. Ti zakoni određuju teritorije, propisuju svojstvo, organe, način izbora gradskih vijeća i gradonačelnika, uređuju donošenje privremenih statutarnih odluka i statuta, raspisivanje izbora i druga pitanja od značaja za Cazin i Livno.

 

Danas je usvojen i Parlamentu FBiH upućen Izvještaj o izvršenju Budžeta FBiH za 2015. godinu, u kojem je navedeno da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat (suficit), i da su ukupni prihodi, primici i finansiranja veći su od ukupnih rashoda i izdataka za 89,8 miliona konvertibilnih maraka.

 

U usvojenom Izvještaju o radu Komisije za Program javnih investicija Federacije BiH za period juni-decembar 2015. godine kaže se da od  39 kandidovanih projekata, 30 zadovoljava minimalne kvalifikacijske kriterije s dostavljenom releventnom pratećom dokumentacijom. Ukupna vrijednost svih projekata uključenih u Prijedlog programa javnih investicija iznosi 15.270,62 miliona KM, od čega se 12.002,59 miliona KM odnosi na kandidovane projekte.

 

Vlada FBiH danas je produžila krajnji rok za podnošenje zahtjeva za verifikaciju računa stare devizne štednje do 30.9.2016. godine, počevši od 1.6.2016. Nadležna agencija je dužna završiti postupak verifikacije najkasnije do 31.12.2016. godine. Utvrđeni su i koeficijenti i visine osnovica za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, kao i korisnika boračko-invalidske zaštite u Federaciji BiH u 2016. godini. Za ove namjene u ovoj godini je u Budžetu FBiH planirano 316.121.800 KM.

 

Nije prihvaćen Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM), koji su podnijeli poslanici u Poslaničkom domu Parlamenta FBiH. Primjena predloženih rješenja, smatra Vlada, imala bi za posljedicu stvaranje pravne nesigurnosti u zemlji zbog retroaktivnih elemenata u Zakonu. Između ostalog, u pitanje bi bila dovedena ravnopravnost korisnika kredita sa valutnom klauzulom u eurima koji su u praksi imali čak i dvostruko veće kamatne stope od kredita odobrenih s valutnom klauzulom CHF.

 

Vlada FBiH uopoznala se danas s pismom ministra finansija Ruske Federacije u vezi s otplatom klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH u kojem je izražena spremnost Ruske Federacije da obaveze po osnovu ovog duga prema našoj zemlji, u iznosu od 125,2 miliona dolara, umjesto razmjenom roba, izmiri u novčanoj formi.

 

Na današnjoj sjednici je formiran Antikorupcioni tim Vlade Federacije BiH čiji je zadatak utvrđivanje i preciziranje slabosti u otkrivanju koruptivnih krivičnih djela u dosadašnjem periodu, o čemu će izraditi analizu i dostaviti je Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH i nadležnim tužilaštvima u BiH.

 

Doneseno je i više kadrovskih odluka i rješenja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

(FENA/dg)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close