-TopSLIDERukometSport

Rukometašice BiH igrat će kvalifikacije za EP

Krovna kuća evropskog rukometa (EHF) odlučila je da neće biti pretkvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo za rukometašice, već će selekcije igrati od kvalifikacija.

Seniorska ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine neće igrati pretkvalifikacije, nego je već u kvalifkacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Evropska rukometna federacija (EHF) odlučila je da neće biti pretkvalifikacija, a RSBiH je prijavio našu žensku selekciju za učešće u kvalifikacijama.

Kvalifikacije će se igrati u osam grupa sa po četiri selekcije, a plasman na Evropsko prvenstvo izborit će po dvije najbolje selekcije iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Utakmice će se igrati u tri perioda po dva susreta (ukupno šest kola).

Selekcije koje će se naći u žrijebu su:

Norveška, Francuska, Danska, Njemačka, Nizozemska, Švedska, Španija, Crna Gora, Mađarska, Rumunija, Slovenija, Srbija, Poljska, Češka, Švicarska, Austrija, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Island, Portugal, Ukrajina, Turska, Italija, Farska Ostrva, Litvanija, Grčka, Kosovo, Izrael, Finska, Luksemburg, BOSNA I HERCEGOVINA, Latvija, Azerbejdžan, Bugarska, Velika Britanija.

Žrijeb kvalifikacija održat će se u aprilu ove godine, a utakmice će se igrati od oktobra 2023. do aprila 2024. godine.

Evropsko prvenstvo 2024. održat će se od 28. novembra do 15. decembra u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close