Rudnici traže poskupljenje uglja za 15%

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH /FBiH/ zatražio je povećanje cijene uglja za 15 odsto, od čega bi 50 odsto bilo usmjereno ka povećanju ličnih dohodaka zaposlenih u rudnicima.
Iz Sindikata su pojasnili ovaj zahtjev činjenicom da cijena uglja koji se iz rudnika u FBiH isporučuje “Elektroprivredi BiH” u velikoj mjeri utiče na životni standard zaposlenih u rudnicima.
Podršku ovom zahtjevu su iskazali i direktori rudnika uglja u FBiH koji su prisustvovali današnjoj sjednici Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika BiH u Sarajevu.
Upravni odbor Sindikata zahtijeva od nadležnih institucija FBiH, upravljačkih struktura “Elektroprivrede BiH” i rudnika uglja u FBiH da u narednih deset dana odgovori na današnje zaključke i zahtjeve kako bi mogao da planira aktivnosti u narednom periodu.
Ocijenjeno je da je potreba za novom radnom snagom u proizvodnim radilištima neupitna, kao i potreba za kvalitetnijom i efikasnijom organizacijom i sistematizacijom radnih mjesta u rudnicima.
Zaključeno je da je potrebno nastaviti aktivnosti oko zakonite dodjele subvencija rudarima na proizvedenu tonu uglja, te da to u periodu od naredna tri mjeseca treba rješavati uredbama nadležnih institucija i parlamentarnim procedurama.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close