Bh. kompanijama širom otvorena tržišta Katara i UAE!

Državno-privredna delegacija BiH prilikom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Državi Katar, od 6. do 10. marta, imala je desetak zvaničnih susreta s najvećim dužnosnicima i čelnicima dviju država, od šeika Katara Hamada bin Khalifa Al-Tania do potpredsjednika vlade, ministara trgovine, kulture i direktora agencija za investicije, kao i s kolegama iz privrednih komora koji su i bili domaćini bh. delegacije.

Održana su i tri poslovna biznis foruma, u Abu Dhabiju, Dubaiju i Dohi, na kojima je učestvovalo između 100 i 200 ljudi, a iz BiH su bili predstavnici 46 kompanija i institucija. Ostvaren je čitav niz poslovnih kontakata, a ono što je jako važno jest to da su dogovoreni i naredni sastanci s domaćinima u Kataru i UAE.

Potvrdio je to danas na konferenciji za novinare u Sarajevu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, koji je predvodio bh. delegaciju prilikom posjete UAE i Kataru.

Posebno je naglasio da su najveći investicioni fondovi Katara i UAE pokazali spremnost da ozbiljno razmisle o finansiranju koridora 5-C, kao i da su tu i projekti iz oblasti turizma, hotelijerstva, energetike, metaloprerađivačke industrije i još nekih segmenata.

– U Kataru smo na najvišem nivou, od emira, dobili podršku za veće uključivanje bh. firmi u poslovanje u Kataru i to je zemlja koja je u fascinantnoj građevinskoj ekspanziji. Vjerujemo da tu ima prostora za bh. firme, a Energoinvest je tu pimjer i ovom prilikom je riješio dvodecenijski problem. Sada se na ‘velika vrata’ može vratiti na to tržište, kao i Petrolinvest. Autoceste FBiH su u konkretnim pregovorima s Abu Dhabi investment fondom, a uskoro i s jednim katarskim fondom, a tu je i saradnja elektroprivreda. Abu Dhabi investment fond će na sjednici odbora direktora krajem mjeseca razmatrati projekte finansiranja određenih LOT-ova na koridoru 5-C, a namjenska industrija bi mogla da uskoro dogovori konkretne poslove – kazao je Lagumdžija.

Istakao je da će i građevinska operativa dobiti šansu da kao podugovarač s nekim velikim firmama dobije poslove u UAE i Kataru i da je bh. delegacija u tim zemljama imala razgovore i dobru saradnju s konzorcijem turskih firmi.

I Ministarstvo kulture, po Lagumdžijinim riječima, je jedna od destinacija u Kataru i to je bila prilika da se govori o filmu kao poslovnom izazovu i o filmu kao nečem što treba da doprinosi kulturnoj saradnji dviju zemalja. U Dubaiju, bh. delegacija je, također, imala sastanak s predstavnicima bh. dijaspore.

– S Emiratima smo potpisali memorandum o saradnji dvaju ministarstava vanjskih poslova i o visokom obrazovanju i iz toga slijedi konkretna operativna saradnja. Između ostalog, dogovoreno je s ministrom vanjskih poslova Emirata da do maja posjeti BiH da bismo potpisali sporazum o zaštiti investicija i memorandum o ukidanju viza te sporazum o civilnoj avijaciji. I važno je naglasiti da su prilikom ovih posjeta vođeni razgovori u uspostavljanju aviolinija sa zemljama Golfa, a dogovoreno je i da se krene u dogovor o pripremnom sastanku mješovitog i ekonomskog komiteta UAE i BiH, odnosno BiH i Katara. Vidjeli smo da tamo imamo prijatelje, ali ako bi se politička saradnja BiH , UAE i Katara mjerila na skali od jedan do 100, ta saradnja bi bila blizu 100, a ako bi ekonomsku saradnju mjerili na istoj skali i to bi bilo pri vrhu, ali dna, i upravo ta razlika i njeno približavanje ne treba da bude nauštrb političke saradnje – kazao je Lagumdžija.

On je istaknuo da je Ministarstvo vanjskih poslova u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH pripremalo ovu posjetu negdje oko dva mjeseca te da su veliki posao uradile ambasade BiH u Abu Dhabiju i Kataru.

– Ovo je prvi put da su predstavnici Vanjskotrgovinske komore, FIPA-e i Ministarstvo vanjskih poslova s ovakvim brojem i kvalitetom firmi pojavili u jednoj ovakvoj misiji. Mi do ljeta ove godine planiramo još, najvjerovatnije za sada, tri poslovna foruma, u Rusiji, Velikoj Britaniji i Azerbejdžanu – naglasio je Lagumdžija.

Današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu prisustvovali su u predstavnici VTKBiH, FIPA-e, Autocesta FBiH, Energoinvesta, Euro-Asfalta , Bekto Precize, Hidrogradnje i još nekih kompanija koje su bile u bh. delegaciji koja je posjetila UAE i Katar.

Oni su, također, izrazili zadovoljstvo ovom posjetom, uz uvjerenje da će otvoriti poslovnu saradnju na visokom nivou.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close