BiHPrivreda

Rudnici smanjili gubitak za 13,8 miliona KM

Sedam rudnika koji posluju u okviru koncerna “Elektroprivrede BiH” (EPBiH) smanjilo je u prvoj polovini ove godine gubitak u poslovanju u odnosu na isti period lani za 13.854.444 miliona maraka, piše “Dnevni avaz”.

Lani su rudnici u prvoj polovini godine zabilježili gubitak od 44,8 miliona KM, a za isti period ove godine gubitak iznosi tačno 31 milion KM.

To je rezultat mjera koje su predložili Ministarstvo energije i rudarstva FBiH i ministar Nermin Džindić u saradnji s Elektroprivredom BiH, a na osnovu odluke da se prati dnevna proizvodnja uglja i da se izvrši racionalizacija svih troškova.

Ostvaren je i značajan napredak kada su u pitanju prihodi za isti period. Tako su prihodi za 11.635.071 KM veći od onih ostvarenih u prošloj godini, ali kada se analiziraju troškovi i rashodi svih rudnika za pola godine, oni su za 2.219.374 KM manji nego lani.

Pojedinačno gledajući, Rudnik Kreka smanjio je gubitak za oko 3,2 miliona KM. Lani je gubitak bio 17,5 miliona KM, a u prvoj polovini ove godine iznosi 14,3 miliona KM. Rudnik Đurđevik 2015. je imao gubitak od 4,4 miliona KM, a za pola ove godine poslovao je u plusu s ostvarenih 752.478 KM.

Rudnik Kakanj u prvoj polovini prošle godine ostvario je gubitak od 9,8 miliona KM, a ove 5,2 miliona KM, što je razlika od 4,6 miliona KM. I Rudnik Breza smanjio je gubitak u prvoj polovini ove godine. Lani je on iznosio 6,7 miliona, a ove godine 5,7 miliona KM. Rudnik Zenica smanjio je gubitak za oko dva miliona KM, s lanjskih 9,5 miliona na 7,4 miliona KM.

Travnički rudnik “Abid Lolić” smanjio je gubitak za pola ove godine u odnosu na isti period lani za 369.281 KM, dok je najveći “kiks” imao Rudnik Gračanica. Oni su prošle godine poslovali u plusu, ostvarivši dobitak od 3,8 miliona KM, a ove godine svega 1,4 miliona KM, što je za 2,4 miliona KM manje, piše “Avaz”.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close