Kolumne

Jedan telefonski poziv menja sve: Halo šefe, pošto kilo korupcije?

KORUPCIJA I PRAVOSUĐE

Jedan telefonski poziv menja sve: Halo šefe, pošto kilo korupcije?

BUKA

Da li se istrage o milionskim aferama koje su zadesile ovu zemlju zaustavljaju jednim telefonskim pozivom? Da li zaista jedan “poziv menja sve”?

Ne stišava se bura oko objavljenih transkripata koji su dospjeli u javnost a u kojima su se pojavile informacije da je glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, posredstvom i pod pritiskom trećih lica, „zatvorio“ više istraga protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, te u kojima se  navodi kako o svemu postoje i službene zabilješke i transkripti koje posjeduje Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA).

Naime u telefonskom razgovoru čiji je transkript objavljen na portalu Žurnal.info televizijski novinar i voditelj Mato Đaković referiše predsjedniku Republike Srpske kako je danas „sve završeno oko Bobar banke, šefe“ i kako je danas bio sa „glavnim“.

„Tamo te, sigurno, neće biti. U Pavloviću će, takođe, biti u redu. Obećano mi je da će zatvoriti istragu i u predmetu zlato. Kad se vidimo, prenijeću ti ostalo. Ne mogu telefonom“ navodi se u spomenutim objavljenim transkriptima.

Novinar Mate Đaković za Al Džaziru je potvrdio da je dio spornog transkripta razgovora između njega i Milorada Dodika tačan i da će sa Goranom Salihovićem ostati prijatelj i kada ovaj više ne bude na funkciji te da ne vjeruje kako je on toliko moćan da zaustavi bilo kakvu istragu.

Povodom objavljenih transkripata iz Tužilaštva BiH  je u četvrtak prošle sedmice saopšteno kako je otvoren predmet povodom ometanja istrage u predmetima Bobar banka i Pavlović banka te da će zbog iznošenja notornih laži i neistina i uznemiravanja i obmanjivanja javnosti u on-lajn magazinu „Žurnal“ biti pokrenut postupak za zaštitu od klevete.

„Glavni tužilac u svojim medijskim istupima, već je izjavio da postoji istraga u sklopu predmeta Pavlović banka, koja obuhvata i Milorada Dodika. Sve ostalo, kao navodni transkripti, razgovori i slično su neistine, špekulacije i laži trećih osoba “ saopšteno je iz Tužilaštva

Na osnovu svih medijskih navoda iz proteklog perioda, organizacija TI BiH uputila je Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zahtjev da ispita medijske navode u vezi sa postupanjem glavnog tužioca Gorana Salihovića.

Kako su kazali „navodi mogu ukazivati na više disciplinskih prekršaja glavnog tužioca pripisanih Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

„Disciplinski prekršaji se odnose na povrede načela nepristrasnosti, ostvarivanje koristi od neprimjerenog uticaja na odluke i postupke tužilaca, korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe, te nanošenje štete ugledu tužilačke funkcije“

Nakon ovoga, iz Kancelarije disciplinskog tužioca stiže potvrda da je formiran predmet protiv glavnog bh. tužioca Gorana Salihovića.

Tvrde kako je sve urađeno po službenoj dužnosti a na osnovu pisanja medija o mogućoj povredi dužnosti glavnog tužioca.

Iz Transparency International komentarišu kako je pozitivno da je Ured disciplinskog tuzioca pokreno postupak, jer bi bilo još više zabrinjavajuće da se oglušio o objavljene informacije u jednom ovakvom slucaju te se još jednom nadaju kako će zbog ozbiljnosti slučaja čitav postupak biti proveden transparentno te da će se objelodaniti sve činjenice u vezi sa pomenutim slučajem te da će biti utvrđena odgovornost svakog pojedinačnog lica.


Ivana Korajlić iz ove organizacije
kaže da ukoliko se ispostavi da su informacije do kojih je ovdje došao Žurnal tačne, ovo je ne samo korupcija najgore vrste – jer se istrage o najvećim aferama koje su oštetile državu za desetine, ako ne i stotine miliona, koče direktnim pritiskom na tužioca,  nego se ovim pokazuje kako je pravosudje u još gorem stanju nego i u najcrnjim kritikama, jer je dovoljan jedan telefonski poziv da se blokiraju procesi.

“I ranije smo ukazivali na neprmimjerene uticaje na pravosudje, koji su doveli do toga da se unaprijed izbjegava procesuiranje bilo čega što bi moglo biti „politički osjetljivo“, ali ovo sada pokazuje da se procesima mešetari i trguje kao da smo na pijaci i to onima za koje je najveći javni interes da se procesuiraju” kaže nam u razgovoru Korajlić

Takodje, ona kaže kako je čitav slučaj zapravo ilustrativan primjer gradjanima šta rade institucije koje bi trebalo da budu stub ovog društva i kako se opet trguje preko ledja gradjana i novcem gradjana.

“Žmiri se na krađu ogromnih razmjera koja se nastavlja u nedogled” ističe naša sagovornica.

Ovo nije prvi put da imamo tužioca koji je direktno povezan sa onima koje bi trebao procesuirati, i ranije su mediji bili ti koji su otkrivali i objavljivali slike glavnog tužioca kako sjedi i druži se sa kriminalcima.

„Ovakvo ponašanje je dovelo do toga da gradjani generalno tužioce i sudije nazivaju kriminalcima i da se u javnosti govori o pravosudnoj mafiji“ ističe.

Ona dodaje kako je protiv Gorana Salihovića do sada podnesen veliki broj prijav te da se ništa nije dogodilo i da je pitanje šta bi se ovdje dogodilo da nije bilo velikog pritiska javnosti.

Iz magazina Žurnal poručuju da se ne boje tužbi.

“Niti je prvi put da neko pokušava demantovati činjenice niti da se najavljuju tužbe. Imamo dokaze i ne bojimo se eventualne tužbe. Uostalom, Žurnalova saznanja uveliko je potvrdio kolega Đaković” kaže za BUKU Amaridlo Gutić, novinar Žurnala.

Kaže kako je dobro vidjeti da je neka institucija brzo reagovala nakon Žurnalove priče, a bilo ih je o kriminalu i korupciji zaista mnogo na njihovom portalu.

“Očekujem da postupak pokaže punu istinu, a ona je upravo onakva kako je Žurnal pisao, a ima tu još mnogo toga više” naglašava Gutić

Prema njegovom mišljenju, pravosuđe je već duži period u problemu.

“Sami su sebe doveli u situaciju da gube povjerenje javnosti, pristajući da koketiraju sa politikom i političarima iz različitih razloga: interesa, straha, konformizma, nerada. Naravno, ne treba generalizovati, ima i časnih tužilaca i sudija, ali opet kažem oni se unutar struke moraju izboriti da vrate prefiks nezavisnosti i stručnosti” kaže sagovornik BUKE.

Svi pomenuti navodi su posebno dobili na važnosti u situaciji kada izostaju konkretni rezultati Tužilaštva BiH u procesuiranju korupcije, posebno u slučajevima u kojima se u vezu dovode visoki funkcioneri iz naše zemlje. Ukoliko se nalazi Ureda disciplinskog tužioca pokažu istinitim, zasigurno će pasti ogromna sjena na rad vrhovne tužilačke institucije naše zemlje. Ono što je i Transparency napomenuo u svom dopisu nadaju se samo da će čitav slučaj biti

A sve dok se objelodane rezultati, biće da u Bosni i Hercegovini vrijedi ona stara partibrejkersovska: “Jedan poziv menja sve”

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close