RS: Uspješna prva multilateralna kompenzacija: Riješeno 50 mil. KM duga

Privrednici širom Srpske pohrlili su na prvu multilateralnu kompenzaciju.

Podaci Banjalučke berze 

Za prvu multilateralnu kompenzaciju u Republici Srpskoj prijavilo je više od šest hiljada subjekata gotovo milijardu maraka potraživanja, a za prvih sedam dana međusobno su isprebijali za više od 50 miliona maraka, pokazuju podaci Banjalučke berze.

“Svi subjekti koji su kompenzovali obaveze će dobiti izvještaj šta su komepezovali i šta su naplatili od svojih potraživanja. Interes za prvu kompenzaciju je zaista velik. Više od 6 000 subjekata se prijavilo a više od dvije i po hiljade je unijelo svoje obaveze u ukupnoj vrijednosti većoj od devet stotina miliona maraka”, rekao je Milan Božić, direktor Banjalučke berze.

Milionima se nada i prvi čovjek “Winer” osiguranja, ali ne onim stvarnim nego knjigovodstvenim. Dugova kaže nemaju, ali zato njima duguju.

“Mi imamo preko dva miliona potraživanja. Dobar dio se odnosi na budžetske korisnike tako da računamo da bi trebali dobar dio od zdravstvenog fonda da naplatimo. Nema novčanog toka u pravom smislu te riječi ali bitno je da se knjige zatvore i da se taj iznos duga smanji”, rekao je Miroslav Miškić, direktor “Winer” osiguranja.

To što novca u Srpskoj nema, stvorilo je začarani krug duga svih prema svima pa će u multilateralnoj kompenzaciji mnogi da naplate samo manji dio dugovanja. Toga je svjestan i Đorđe Slavinjak, čija firma potražuje milione. Problem su, kaže, loši zakoni.

“Evo, na primjer, situacija sa ‘Tušom’. Vlasnici su nestali a registrovali su jednu firmu koja je vlasnik nekretnina, dok je druga firma korisnik prostora kod prve firme. Ova druga firma duguje privredi i državi više od 21 milion maraka a njih više nema i nisu na ovim prostorima. Zbog toga se mora ići u pravcu da se stvori ambijent koji će dati sigurnost nama koji želimo da radimo i ubuduće”, kazao je Đorđe Slavinjak, direktor preduzeća “Spektar drink” iz Bijeljine.

Dok čekaju Vladin set mjera koje bi trebale poboljšati finansijsku disciplinu, privrednici se slažu da će kompenzacija da olakša poslovanje većini preduzeća koju muči hronična nelikvidnost.
Zakonom je propisano da bi se multilateralne kompenzacije trebale sprovoditi obavezno dva puta godišnje, u oktobru i aprilu.

ATV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close