Sadnja vrbe, kao i proizvodi od vrbe imaju budućnost u BiH

U opštini Šamac u toku je provedba razvojnog projekta podizanja zasada vrba i učešće u obuci o korparskoj proizvodnji. Kako je za Oslobođenje kazao Svetozar Evđić, predstavnik sektora za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i selo u opštini Šamac, riječ je o projektu koji je već realizovan putem organizacije Stop mine sa Pala. Kako je istakao, taj program je malo dorađen i kandidovan putem Udruženja Don na projekat LOD četiri, a vrijednost projekta koji se finansira putem UNDP-a iznosi oko 80.000 KM.

Sadni materijal

“Nakon javnog poziva izabrano je 11 korisnika sa područja opštine Šamac i šest iz opštine Šamac/Domaljevac. U toku je praktična nastava u obuci o korparskoj proizvodnji koji obavljaju ovlašteni instruktori, a polaznici su već završili obuku o podizanju zasada vrbe”, kazao je Evđić.

Prema njegovim riječima, korisnici će dobiti i sadni materijal neophodan za podizanje plantaža vrbe i to reznice industrijske vrbe, mineralno đubrivo NPK, zaštitna sredstva i folije.

“U planu je da se dio vrbe zasadi ove jeseni, a ono što ostane u rano proljeće”, kazao je Evđić, dodajući kako će u Šamcu u decembru biti održan i Sajam meda i korparstva, gdje će biti prezentovani proizvodi od vrbe.

Prema njegovim riječima, strategijom razvoja opštine Šamac razvoj korparstva predviđen je kao jedan od bitnih segmenta poljoprivredne proizvodnje, te je ovaj projekt korak ka boljoj budućnosti korparske proizvodnje koja je nekad činila osnovicu razvoja ovog područja.

Da sadnja vrbe, kao i proizvodi od vrbe imaju budućnost u BiH, potvrdio nam je i Senad Ibrahimović iz kompanije Korpa plet iz Gradačca. Riječ je o kompaniji koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom i prodajom namještaja i drugih proizvoda od vrbove šibe.

“Mi imamo svoju plantažu vrbove šibe od 11 hektara, međutim to nije ni blizu dovoljno za naše potrebe te vrbovu šibu kupujemo po BiH, između ostalog, u Posavini. Imamo plan da napravimo plantažu od 20 hektara, međutim, zasad nemamo razumijevanja, prije svega, vlasti da nam pomognu“, kazao nam je Ibrahimović.

Materijal iz BiH

Prema njegovim riječima, potez Opštine Šamac u poticanju podizanja zasada, ali i obuci o korparskoj proizvodnji je zaista pohvalan, jer pokazuje da se ljudi mogu okrenuti ovom poslu koji zaista ima budućnost.

“Mi sav materijal nabavljamo u BiH, a koliko su proizvodi od vrbove šibe popularni, govori i činjenica da mi sve svoje proizvode izvozimo u Evropu, u BiH skoro nikako ne prodajemo”, kazao je Ibrahimović, dodajući kako su u Evropi trenutno u trendu prirodni materijali, te se sve više traži namještaj od prirodnih materijala, ali i prateći proizvodi poput korpi i slično.

Prema njegovim riječima, tržište za proizvode od vrbove šibe je praktično obezbijeđeno, pa bi dobro došla pomoć od vlasti u vidu poticaja da se realizuju projekti novih zasada vrbe, kao i obuka radnika o korparskoj proizvodnji, koja je prilično značajna za gradačačko i šamačko područje.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close