RS: Firmi Siniše Dodika jednoglasno ‘dali’ 3,4 miliona KM?!

Do blokade računa došlo je jer se firma “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva, a iza koje prema nezvaničnim informacijama stoji Siniša Dodik, bivši poslanik SNSD-a u NS RS, žalila Kancelariji za razmatranje žalbi BiH na tender raspisan još 2012. godine

 

Izvor: Nezavisne novine/Autor: Uroš Vasić
Rješenje kojim se usvaja zahtjev firme “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva za naknadu štete u visini od 3,4 miliona KM od JP “Putevi RS” potpisala jeŽeljka Klobučar, predsjedavajuća Kancelarije za razmatranje žalbi, koja je juče rekla da je odšteta dodijeljena po sudskoj presudi i da se radi o predmetu kojeg ne može da se sjeti u potpunosti.
“Potpisala jesam, ali znate koliko dnevno potpišem dokumenata. Znam da je rješenje jednoglasno doneseno, kod nas nikada nije bilo preglasavanja”, rekla je Klobučarova.
Na upit da li je normalno da se firmi s kapitalom od 2.000 KM dodijeli odšteta od 3,4 miliona KM, ona je rekla da to nije pitanje za Kancelariju za razmatranje žalbi i da nije mjerodavna da odgovori na njega.
Pored Klobučarove, za rješenje da se firmi “Elektrounion” dodijeli odšteta od 3,4 miliona KM glasali su i Ostoja Kremenović, Ilma Mehić-Jusufbašić, Nikolina Silak, Dragan Vukajlović i Vildan Đurović, članovi Kancelarije za razmatranje žalbi.
Izvor “Nezavisnih”, blizak Kancelariji za razmatranje žalbi, kaže da je što se tiče odluka Kancelarije i visine odštete sve čisto, jer stari Zakon o javnim nabavkama govori o visini štete od deset odsto od vrijednosti potpisanog ugovora, što je u slučaju spora “Elektrouniona” i JP “Putevi RS” oko 3,4 miliona KM, s obzirom na to da je posao koji su JP “Putevi RS” dodijelili “Romanijaputevima”, a na koji se žalio “Elektrounion”, vrijedan preko 34 miliona KM.
O sporu firme “Elektrounion” i JP “Putevi RS”, kojima je zbog presude Suda BiH blokiran račun, juče je bilo riječi i na sjednici Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća.
Članovi NO upoznali su se s kompletnom informacijom o blokadi računa i u naredna dva-tri dana trebalo bi da preduzmu određene korake kako bi se raščistila situacija sa blokadom računa na 3,4 miliona KM.
Duško Gojić, direktor JP “Putevi RS”, kratko je juče rekao da još nije isplaćen novac firmi “Elektrounion” i da ne može govoriti na temu blokade računa jer se radi o pravnim stvarima koje vodi pravna služba u JP “Putevi RS”.
Podsjećanja radi, do blokade računa došlo je jer se firma “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva, a iza koje prema nezvaničnim informacijama stoji Siniša Dodik, bivši poslanik SNSD-a u NS RS, žalila Kancelariji za razmatranje žalbi BiH na tender raspisan još 2012. godine. Dodik je ranije demantovao informacije da stoji iza ove firme, a, kako je rekao, samo joj iznajmljuje poslovni prostor.

 

“Elektrounion” je preuzeo tendersku dokumentaciju za posao održavanja zaštite puteva u RS, a nakon toga uložio prigovor na uslove tendera i na dan otvaranja ponuda tražio zaustavljanje čitavog postupka, što naravno nije urađeno jer tadašnji rukovodioci JP “Putevi RS”, navodno, nisu znali šta predstavnik “Elektrouniona” želi.
Nakon što tenderska komisija nije obustavila postupak, “Elektrounion” se žalio Kancelariji za razmatranje žalbi BiH (KRŽ), koja je JP “Putevi RS” naložila obustavljanje postupka do njihove končane odluke, a s obzirom na to da u roku od 15 dana nisu donijeli odluku, “Putevi RS” posao su dodijelili firmi “Romanijaputevi”. Nakon toga počinje pravna zavrzlama, koja još nije okončana jer je Kancelarija za razmatranje žalbi poništila postupak u cijelosti i konstatovala da je u sprovedenom postupku prekršen Zakon o javnim nabavkama.

 

Protiv ove odluke JP “Putevi RS” podnijeli su tužbu Upravnom odjeljenju Suda BiH sa zahtjevom da se rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi poništi, a Upravno odjeljenje je donijelo presudu kojom je uvažilo tužbu JP “Putevi RS”, poništilo rješenje i predmet vratilo na ponovno odlučivanje Kancelariji za rješavanje žalbi.
Nakon ponovljenog postupka, KRŽ je donijela rješenje kojim usvaja zahtjev “Elektrouniona” u visini od 3.409.838 KM, a nakon toga je Sud BiH i blokirao račun JP “Putevi RS”. Ovaj predmet trenutno se nalazi pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close