RS: Bošnjaci i SDA iz Republike Srpske ne žele Zukorlića za predsjednika?!

Potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Ramiz Salkić oglasio se u povodu učestalih najava ličnosti iz javnog života da će se kandidirati za najviše pozicije u bh. entitetu Republika Srpska (RS), javlja Anadolu Agency (AA).

Mada ga Salkić izrijekom nije spomenuo, riječ je o najavi sandžačkog muftije Muamer ef. Zukorlića da će se kandidirati za predsjednika Republike Srpske (RS). Zukorlić je to kazao prilikom gostovanja u emisiji ”Pošteno” Federalne televizije (FTV) početkom sedmice.

Salkić ocjenjuje kako je za svaku pohvalu intencija Bošnjaka da se ”uključe u procese sudbinski važne po bošnjački narod”, ali da se ”ovakvim istupima iskazuje neozbiljnost i trivijaliziraju važne pozicije koje Bošnjaci u manjem bh. entitetu obavljaju, boreći se za opstojnost države Bosne i Hercegovine”.

”Rezultati popisa su ohrabrujući i Bošnjaci trebaju sa tih pozicija i spram toga rezultata otvoreno nastupiti u RS, dajući do znanja svima da je to ravnopravan sastavni dio Bosne i Hercegovine, naše jedine domovine. To moramo činiti bez obzira na činjenicu da još uvijek nemamo prava i slobode zagarantovane evropskim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama. Samo uključivanjem u političku borbu, koja za cilj ima stabilnu Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, Bošnjaci se mogu izboriti za prava kakva imaju drugi evropski narodi. Politička borba je dug proces koji zahtijeva izgradnju  sistema, stvaranje ekonomske i političke stabilnosti, te izgradnju multietničkog suživota u demokratskom ambijentu”, kazao je Salkić za AA.

Bilo kakav ozbiljan nastup, dodao je on, mora uvažavati ove postulate koji su temelj Bosne i Hercegovine.

”Nastupi osoba iz javnoga života u medijskom prostoru BiH, koje smo ovih dana imali priliku slušati, te njihove najave da će se kandidirati i promijeniti odnose i principe funkcionisanja RS, a ne dajući nam pri tome uvjeravanja da imaju političku snagu, podršku građana i mehanizme, više su nego neozbiljni pokušaj manipupacije građanima BiH.  Sve probosanske snage trebaju energiju usmjeriti ka animiranju što većeg broja Bošnjaka da se registriraju za predstojeće izbore. Umjesto toga, mi imamo na sceni osobe koje same sebe predlažu za nekakve funkcije, a da izbori nisu ni raspisani”, tvrdi Salkić.

Prema njegovim riječima, time žele relativizirati značaj prisustva Bošnjaka u institucijama sistema.

”Samo svojim prisustvom i  djelovanjem u okviru sistema možemo učiniti bilo kakvu promjenu u tome sistemu. Svođenjem problema na jednu osobu, koja navodno može promijeniti stvari, a da iza nje ne stoje građani, javno je ismijavanje stotina hiljada povratnika, izbjeglica, raseljenih llica i naših građana u dijaspori. Izbori zahtijevaju ozbiljan i odgovoran pristup svakoga pojedinca i svake organizacije. Stoga smatram da bošnjačke krovne organizacije, treba da artikulišu stavove i mišljenje svih Bošnjaka, bez obzira na njihova politička opredjeljenja, umjesto da daju pompezne najave i promoviraju samoproglašene vođe koji bez pokrića najavljuju uspjeh i promjene”, istakao je potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Nadalje, tvrdi da ”nije dobro da se dobri rezultati popisa stanovništva pokušavaju privatizirati”.

”Takvi rezultati su postignuti zahvaljujući samosvjesnosti bošnjačkog naroda koji je shvatio važnost da se svaki Bošnjak koji ima uslove treba popisati u RS. Iza toga stoji i sistemski rad velikog broja pojedinaca i organizacija na terenu. Pojedinci koji u ovom trenutku pokušavaju da kroz medije dižu prašinu, samo pokazuju da površno i nezrelo gledaju na ozbiljnost situacije, te nisu sposobni spoznati kolika je snaga potrebna da bi se promijenile stvari u manjem bh. entitetu. Interes svih Bošnjaka trebao bi biti zajednički nastup u RS što je moguće većeg broja političkih subjekata, kako se ne bi gubila snaga kroz rasipanje glasova”, rekao je Salkić za AA, te poručio:

”Svi zajedno trebamo raditi na tome. Prerano isticanje izborih listi i samoproglašenih kanidatura pojedinaca nije dobar put da se dođe do ozbiljnih rješenja. Dobar rezultat je moguće postići, ali tek nakon velikog odricanja i zajedničkog rada svih probosanskih snaga koje će se međusobno uvažavati”, kazao je Salkić.

Sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić potvrdio je u ranijoj izjavi za AA da razmišlja o kandidaturi za predsjednika RS kako je najavio prilikom ovosedmičnog gostovanja u emisiji ”Pošteno” Federalne televizije (FTV).

Donedavni predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, potvrdio je kako je grupa ljudi iz Bosne i Hercegovine, odnosno RS, dolazila kod njega s prijedlogom, pa čak i insistiranjem da bude kandidiran za prvog čovjeka tog entiteta, ali da ”on još uvijek razmišlja”.

Nije želio iznositi više detalja o ovoj inicijativi, ali je utisak da je zainteresiran. Na naš upit muftija Zukorlić je potvrdio da ima državljanstvo Bosne i Hercegovine i da je prijavljen na području Srebrenice, gdje je glasao na lokalnim izborima 2012. godine.

(Anadolija/aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close