Roubini: Globalna ekonomija u novom periodu nestabilnosti

Poznati američki ekonomist Nouriel Roubini ocjenjuje da je svjetska ekonomija sada suočena s novim razdobljem nestabilnosti.

Prema ocjeni Roubinija, nestabilnost je dodatno pojačana najavom Feda da bi uskoro mogao smanjiti, a potom i sasvim ukinuti program jačanja likvidnosti domaćih banaka.
On smatra da Fed najvjerovatnije više neće “upumpavati” u domaću i svjetsku ekonomiju ogromne iznose dolara, kao što je ta centralna banka to činila u proteklih nekoliko godina kada je, sudeći prema različitim izvorima, za te namjene potrošila više hiljada milijardi dolara.
Roubini kaže da je već najava promjene politike Feda izazvala potres na globalnom tržištu, u vidu pada cijena sirovina i prilično naglog smanjenja vrijednosti valuta većine zemalja s brzo rastućim ekonomijama.
“Kako će se taj proces na kraju završiti teško je sada predvidjeti”, kaže Roubini, koga nazivaju i “doktor propast”, jer je prvi među viđenim ekonomistima predvideo globalnu finansijsku krizu koja je počela u njegovoj zemlji polovinom 2008. godine.
Američki ekonomist upozorava da je rast cijena sirovina i vrijednosti dionica, koji je lani i u većem dijelu prvog polugodišta ove godine bilježen na relevatnim berzama u svijetu, “izgledao začuđujuće”, jer su mnoge najrazvijenije zemlje bile suočene s padom ili stagnacijom ekonomske aktivnosti.
Veći dio 17-člane zone eura je zahvaćen recesijom, a u tom stanju se nalazi i Velika Britanija, koja nije članica evropske monetarne unije, a Japan preduzima, kako navodi Roubini, “očajne mjere” da izbegne daljnji pad primjenom “abanomike” – posebnog programa mjera s ciljem drastičnog slabljenja jena, koji provodi vlada premijera Shinza Abea.
Roubini ukazuje i na vrlo trom rast u SAD-u, koji već nekoliko kvartala uzastopno ne nadmašuje bitnije nivo od 1,5 posto, dok se brzo rastuće ekonomije, poput Kine, Indije i drugih, također suočavaju sa znatnim usporavanjem ekonomske aktivnosti.
Tako je, na primjer, ove godine kineski rast pao na oko osam s više od deset posto u 2010. Istovremeno, ekonomska aktivnost u Indiji je smanjena na 5,7 posto, sa ranijih više od 11 posto godišnje.
Bruto domaći proizvod preostale tri članice BRICS – Rusije, Brazila i Južne Afrike – pao je na oko tri posto, što je tek polovina ranijeg rasta, i u takvoj situaciji tržišta se orijentiraju, prema mišljenju Roubinija, na druge faktore.
Povjerenje investitora na berzama je, uprkos lošijim makroekonomskim pokazateljima, uvećano potkraj prošle i početkom ove godine delom i zbog smanjene opasnosti od raspada eurozone, ali i sniživanja tenzija u konfliktu oko realizacije kontroverznog iranskog nuklearnog programa.
Svi koji optimistički gledaju na blisku perspektivu globalne ekonomije vjeruju da se svjetska ekonomija, nakon dugog perioda u kojemu je glavni cilj bio smanjenje državnih dugova, sada ipak nalazi “na pragu novog uspona”.
Prema ocjeni optimistički nastrojenih analitičara, čije mišljenje prenosi Bloomberg, u drugoj polovini ove godine većina brzo rastućih privreda trebala bi se “vratiti u raniju formu”.
Roubini, međutim, takve prognoze ne smatra relevantnim, jer ima, kako upozorava, mnogo “činilaca koji djeluju u suprotnom smjeru od željenog”.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close