Karić: Kreće investicioni ciklus od 650 miliona eura

U naredne tri godine preduzeće Autoceste FBiH ima u planu realizaciju oko 650 miliona eura investicija na Koridoru VC, a jedan dio sredstava za igzradnju bit će prikupljen na domećm tržištu.
Ovo je kazao Ensad Karić, direktor preduzeća Autoceste FBiH, govoreći na okruglom stolu “Pozicija realnog sektora u finanijskom sistemu BiH” u sklopu dodjele priznanja najsupješnijim finansijskim inastitucijama u bih u 2012. godini “Kristalna prizma” u organiazciji Revicona, izvještava portal Indikator.ba.
– Mi smo u poslovni plan ove godine, čisto testiranja radi, stavili da ćemo se zadužiti kod domaćih kreditnih institucija ili putem emisije vrijednosnih papira. To je prošlo na Vladi tako da ćemo pokušati naći 200 miliona KM domaćeg kapitala, kazao je Karić.
Obrazložio je da su dva razloga za to.
– Jedan je što smo mislili da ćemo spletom nekih okolnosti možda zbog dužine radova, povlačenja kredita ili sporosti administracije trebati taj neki “most”, a drugi ta testiramo ono što hoćemo da uradimo već krajem ove godine i početkom sljedeće. Mi smo već povratili pvojerenje međunarodnih finansijskih institucija i ono što je naš cilj jeste da povratimo povjerenje kod građana i da pokušamo alociranje sredstava zajednčki sa međunarodnim finansijskim institucijama, da napravimo dva odvojena konzorcija koji će finansirati sljedeće dionice, istakao je Karić.
On je dodao da kompanija Autoceste FBiH ima dobre osnove za dalje zaduživanje.
– Mi ćemo već sljedeće godine imati 100 km autoceste, prihodi od akcize iznose oko 80 miliona KM godišnje, od putarine u ovom momentu prihodujemo 20-ak miliona, a sa 44 km ceste to će biti dvostruko više. To je solidan osnov da se u ovom momentu možemo zadužiti, s obzirom na naš cash flow, za nekih još 200 miliona eura, objasnio je Karić.
On je naglasio da je za kompletan Koridor VC potrebno još oko tri milijarde eura što je zasigirno veliki potencijal i što država treba iskoristiti za jačanje realnog sektora.
– Mi već u septembru imamo posjetu EIB-a sa čijim predstavnicima ćemo razgovarasti o modelu finansiranja prema kojem oni daju 50 posto, dok će preostalih 50 posto biti naš domaći kapital. Želimo da napravimo kombinaciju sa bankama, tako da na kraju kad budemo imali kredit EIB-a na 25 godina s 5 godina grace perioda uz kamatu od 2 posto, bit ćemo biti spremni da domaćim instutucijama platimo i nešto više za kapital s drugom ročnošću da bi u prosjeku dobili dobar kreditni proizvod, obrazložio je Karić.
Smatra da postoji velika rezerva u 7 milijardi štednje građana u bankama, te je predviđeno da dio sredstava bude obezbijeđen emisijom vrijednosnih papira, pri čemu će se kao investitori pojaviti građani.
No, upozorio je i da su potrebne izmjene regualtive, kako bi se omogućilo finansiranje izgradnje autoputa na ovaj način.
Nužne su izmjene Zakona o Centralnoj banci  kako bi se omogućilo da dio vrijednosnih papira koje emituju država i entiteti budu korištene kao dio obavezne rezerve, a što je, kako je kazao, prepisano iz regulativa centralnih banaka.
– Iznenadilo me da smo od Centralne banke prvobitno dobili podršku, a onda je kasnije prijedlog odbijen.  To je nešto što ćemo zasigurno trebati, jer znamo iz razgovora sa bankama da postoji problem ročnosti kredita. Ovi krediti zahtijevaju dug period otplate. Možemo u nekoj prvoj fazi podnijeti kraći period otplate, ali znajući stanje trenutne regulative, svaki kredit preko pet godina kod domaćih finansijskih institucija je gotovo prosto nemoguć. Mi ne možemo to podnijeti. Država  to ne može podnijeti, konstatovao je Karić.
Dodao je je podrška države neophodna, jer ni jedan infrasturkturni projekat u svijetu nije napravljen bez podrške države.
Napomenuo je i da postoji opcija javno-privatnog partnerstva (JPP) u izgradnji autoputa, ali koeficijent koji uzimaju partneri kada rade JPP je  otprilike puta tri na ono što oni incijalno daju tako da nas to neće jeftino doći. Pogotovo u zemlji kakva je BiH gdje se u regiji borimo sa Makedonijom i Albanijom koje takođe uporedo idu s projektima javno-privatnog partnerstva.
– Teško da možemo imati bolje uslove nego te zemlje s obzirom na našu političku situaciju. Nisam siguran koliko ćemo se moći izboriti. istakao je Karić.

Domaće kompanije dovoljno zaposlene

– Mi  realno nemamo mogućnosti niti imamo dovoljno domaće operative, bez obzira kako to izgledalo, da možemo da gradimo 150 kilometara autoputa odjednom.  Mi smo sad već sa ova dva nova gradilišta koja uskoro otvaramo od nekih 20-ak kilometara na limitu onoga što možemo raditi. Jednostavno, kompanije koje rade su uglavnom dovoljno zaposlene i neke su uzele čak više posla nego što mogu realno uraditi. Bez obzira što neke dionice rade strane kompanije, po našim procjenama oko 80 posto ukupnog  ugovornog aranžmana je direktno iz BiH – u kamenu, cementu, radnicima i taj procenat nikad neće biti manji, kazao je Karić.

Promet veći od očekivanja

Zanimljivo je da je broj vozila na izgrađenom dijelu Koridora Vc za 20 posto veći nego što smo očekivali. U ljetnom periodu ovaj prosjek ide do 17.000, što govori koliko bi autoput trebalo da znači.
Kada iduće godine budemo imali 100 km izgrađenog autoputa vjerovatno ćemo više privući transporta. Nažalost promet teretnim vozilima je ispod 5 posto, što dovoljno govori o našem realnom sektoru, istakao je Karić.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close