NogometSport

Ronaldo, Messi i Griezmann tri kandidata za najboljeg igrača svijeta

FIFA

Ronaldo, Messi i Griezmann tri kandidata za najboljeg igrača svijeta

FIFA je odabrala tri igrača koja su ušla u najuži krug za izbor najboljeg igrača svijeta u 2016. godini, a to su Cristiano Ronaldo, Antoine Griemzann i Leo Messi.

FIFA je ranije objavila listu od 23 igrača nominirana za najboljeg igrača svijeta, a nakon što su glasali selektori i kapiteni fudbalskih reprezentacija te predstavnici odabranih medija i fanovi, lista je skraćena na tri imena. Ime najboljeg igrača bit će objavljeno na ceremoniji u Cirihu 9. januara 2017. godine.

Cristiano Ronaldo je imao možda i najbolju sezonu u karijeri pošto je sa Real Madridom osvojio Ligu prvaka i sa Portugalom titulu sa Evropskog prvenstva u Francuskoj. U Ligi prvaka osvojio je i titulu najboljeg strijelca sa 16 postignutih golova.

Antoine Griezmann je sa Atletico Madridom poražen u finalu Lige prvaka i sa Francuskom poražen u finalu Evropskog prvenstva. Bio je najbolji strijelac Atletica u prošloj sezoni.

Lionel Messi je sa Barcelonom osvojio titulu La Lige pri čemu je postigao 26 golova, dok je sa reprezentacijom Argentine poražen u finalu Copa America Centenarija.

Vlasnik titule najboljeg igrača svijeta je Leo Messi koji je u karijeru pet puta osvojio tu nagradu. Ronaldo je tri puta dobio nagradu za najboljeg igrača svijeta, dok je Griezmann prvi put izabran u odabrano društvo od tri najbolja igrača svijeta.

Podsjetimo, nagrada za najboljeg igrača svijeta za 2016. godinu bit će dodijeljena posebno od FIFA-e i France Footballa koji su od 2010. godine nagradu dodjeljivali skupa. Ove godine će ponovo to činiti razdvojeno – FIFA će 9. januara objaviti najboljeg, dok će France Football to objaviti 13. decembra.

Tri nominirane fudbalerke za titulu najbolje u ovoj godini su Melanie Behringer (Njemačka), Carli Loyd (SAD) i Marta (Brazil).
( Klix.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close