BiHPrivreda

Blokiran aranžman sa MMF-om

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ nije postigao dogovor o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH čime je ugrožen aranžman sa MMF-om, ali i svi drugi međunarodni kreditni aranžmani, izjavio je predsjedavajući Upravnog odbora UIO i ministar finansija u Savjetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

“Obaveza prema MMF-u je usvajanje zakona o akcizama koji se odnosi na naftu i naftne prerađevine i ja sam sazvao sjednicu. Na početku sjednice iz Federacije BiH bilo je primjedbe na način raspodjele prihoda i zahtjev da se prihodi raspoređuju saglasno rasporedu ukupnih prihoda, a ne kako je to definisano pravilnikom iz 2009. godine, uz argumentaciju da FBiH uplaćuje više po osnovu goriva”, rekao je Bevanda novinarima nakon sjednice Upravnog odbora UIO BiH u Mostaru.

On je ponovio da zakona nema, te da je, što se tiče Upravnog odbora UIO priča završena, jer ne može nagovoriti nekoga da se pozitivno izjasni.

“Ugrožen je i aranžman sa MMf-om, ali i svi drugi kreditni aranžmani i kod EBRD-a, OPEC Fonda, Kuvajtskog fonda….”, naglasio je Bevanda.

Na pitanje ko je bio protiv, Bevanda je reko da “neće da trača”.

“Političkom dogovoru sam prisustvovao. Uvijek se postigne dogovor na visokom političkom nivou, a u izvršenju toga se odstupa”, naveo je ministar finansija u Savjetu ministara BiH.

On je dodao da je i prije prošle sjednice Upravnog odbora UIO-a, bila najavljena blokada rada Upravnog odbora od pojedinih članova, što se i danas ponovilo.

Bevanda je podsjetio da su “premijeri Republike Srpske i FBiH davno potpisali sporazum koji je definisao da se s ciljem izgradnje puteva i auto-puteva uvedu dodatne akcize na sve vrste goriva”.

Sastavni dio tog dogovora, kaže on, bilo je i uvođenje akciza na alkohol i alkoholne prerađevine u svrhu sanacije zdravstvenih fondova u oba entiteta.

“U pismu namjere prema MMF-u kao strukturalna odrednica ostali su namjenski prihodi 10 feniga za auto-puteve i pet feninga za puteve, a odlučivanje za zdravstvo je ostavljeno za kasnije, ali ne kao strukturalna odrednica. U ponedjeljak smo imali sjednicu u Banjaluci gdje sve tačke, osim raspodjele prihoda za četvrti kvartal, nisu dobile dovoljan broj glasova, jer prema pravilniku za to treba da glasaju minimalno četiri člana, od kojih sva tri ministra finansija. U Banjaluci smo imali situaciju da su sva tri eksperta glasala protiv. Oni su glasali protiv svih prijedloga koji su bili na dnevnom redu. Tada mi je najavljeno da će biti blokada”, objasnio je Bevanda.

Izmjene navedenog zakona može usvojiti Savjet ministara i parlamenet BiH.

SRNA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close