RMU Zenica – Dobri proizvodni rezultati u prva dva mjeseca

U tri jamska kapaciteta Rudnika mrkog uglja Zenica u prva dva mjeseca tekuće godine proizvedeno je ukupno 64.040 tona uglja što je oko 101 posto u odnosu na plan.
Januar je okončan sa proizvedenih 30.392, a februar sa 33.647 tona uglja. Rudnik Zenica ostvario je dobre proizvodne rezultate u prva dva mjeseca ove godine zahvaljujući prošle godine poduzetim aktivnostima na dovođenju jama u optimalno stanje, izjavio je za RTV Zenica Esad Čivić, direktor ovog Zavisnog društva.
Plan je prebačen za oko 400 tona. Višegodišnja nastojanja da se zamijeni parna lokomotiva mogla bi biti uskoro i ostvarena. Rudnik na osnovu okolinske dozvole mora zamijeniti lokomotivu koja koristi ugalj. Tender raspisan prošle godine bio je neuspješan i bit će ponovljen. Iako zenički rudnik ima potrebe za svježom, mlađom radnom snagom, otežavajuća okolnost za prijem je podatak o oko 270 invalida druge grupa. Oni su iz neposredne proizvodnje raspoređeni na vanjska radna mjesta.
-Ako bi nadležne institucije pomogle u rješavanju ovog problema, mogli bi razmišljati o prijemu nove radne snage, kazao je Čivić.

www.magazinplus.eu – RTV ZE, Š.B.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close