Rijaset osudio verbalni napad na djevojke koje u šorcu hodaju za ramazan

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osuđuje verbalni napad na mlade djevojke u Sarajevu, koje je muškarac na ulici “iskritikovao” i izgalamio se na njih zbog “nedoličnog oblačenja” za ramazan, izjavio je novinarima u Sarajevu rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Amir Karić.

Podsjetimo, muškarac, pripadnik vehabijskog pokreta, je u ponedjeljak na ulici verbalno napao dvije mlade Sarajke zbog toga što hodaju u šorcu za ramazan.

On je ispred njih zaustavio automobil i pitao ih da li znaju da je ramazan i kako mogu hodati u šorcu. Kada su one krenule dalje, on je ponovo zaustavio automobil na raskrsnici te iz auta počeo galamiti na njih govoreći da ih treba biti stid.

“Osuđujemo svaku vrstu nasilja prema bilo kome, jer svako ima pravo na svoj izbor. Isto tako, ne može se očekivati od nas da preuzmemo odgovornost za ponašanje nekog pojedinca na ulici”, rekao je Karić.

On se osvrnuo i na prašinu koja se ovih dana digla zbog (ponovo istaknute) odluke o zabrani točenja alkohola u blizini vjerskih objekata za ramazan na području općine Stari Grad u Sarajevu.

“Što se tiče toga, Općina odgovara za svoje odluke, baš kao i Rijaset. Međutim, mi podržavamo sve aktivnosti koje idu u pravcu smanjenja ovisnosti o alkoholu, kao i drugim vrstama toksikomanije”, zaključio je Karić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close