“Rijad i Ankara su isplanirali izbjegličku krizu da Europu uvuku u rat protiv Bashara Al-Assada”

“Turska i Saudijska Arabija su osmislili trenutnu krizu oko sirijskih izbjeglica kako bi u Europskoj uniji uzrokovali socijalne nemire koji će potaknuti blok da donese kolektivnu odluku o uključivanju u otvoreni vojni sukob protiv vlade Bashara Al-Assada”, kaže profesorica “Španjolsokog nacionalnog sveučilišta” (UNED), Nazanin Armanian.

“Turska, Saudijska Arabija i Katar od 2011. godine ne mogu poraziti Bashara Al-Assada, a sve su pokušali da uvjere Baraka Obamu o potrebi svrgavanja sirijskog predsjednika”, piše politička analitičararka Nazanin Armanian u svom članku kojeg je objavio list Publico.

Nazanin Armanian je autorica brojnih knjiga o problemima na Bliskom istoku i smatra da je sporazum Sjedinjenih Država i Irana zauvijek pokopao san Ankare i Rijada da svrgnu sirijskog predsjednika i zbog toga su oni pokrenuli ovu veliku provokaciju.

“Stotine tisuća izbjeglica je prešlo sirijsko-tursku granicu i idu prema Europi. Iako su gospodarstva u zaljevskih zemalja, koja su bogata od prodaje nafte, mogla primiti izbjeglice, nitko od njih ne ide u taj dio regije. Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Austrija i Njemačka su zemlje koje su najviše pogođene migracijskim tokovima, a ne zaljevske monarhije. U međuvremenu je dinastija Al-Saud ponudila Njemačkoj izgradnju 200 džamija, vjerojatno vehabijskih, valjda da preživjeli Sirijci ni u Europi ne zaborave teror Islamske države”, rekla je analitičarka.

Naglasila je da su autori tursko-saudijske strategije, kada su shvatili da prizori sirijskih imigranata koji umiru od gušenja ili smrzavanja više ne diraju osjećaje Europljana, sve iznova pokušali s likom sirijskog dječaka koji se utopio u obalama Turske.

Tu su tužnu scenu popratili naslovom: “On je mrtav jer Zapad nije eliminirao Assada!”, iako su dobro znali da izbjeglice bježe terora Islamske države.

“No, cilj je postignut! U Londonu, Berlinu i Parizu se sada govori o potrebi bombardiranja već devastirane zemlje, iako je to protivno i  prema njihovim zakonima. Iznenađujuće je da je ista Angela Merkel, koja je samo nekoliko tjedana ranije maloj Palestinki i njenoj obitelji uskratila azil, uputila velikodušnu dobrodošlicu tisućama Sirijaca. Ratnohuškački licemjeri!”, rekla je profesorica.

Profesorica Nazanin Armanian objašnjava da je jedan od ciljeva Zapada u Siriji presjeći i “Novi Put svile”, infrastrukturni projekt Kine u kojega su uključeni i Iran, ali i ostale zemlje u regiji.

“Zapad za cilj ima ponovno postati žandar Perzijskog zaljeva. U međuvremenu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan iskoristio medijsku buku oko izbjegličke krize da san sirijskih Kurda o autonomiji na sjeveru zemlje pretvori u noćnu moru”, zaključuje Nazanin Armanian.

altermainstreaminfo.com.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close