OMS Zenica: Poruka uz Međunarodni dan mira

Mir je ujedno i dar i zadatak. Ako je tačno da mir među pojedincima i narodima – ta sposobnost da žive jedni pored drugih i grade odnose temeljene na pravdi i solidarnosti – predstavlja zadaću kojoj se valja neprestance posvećivati, isto je tako, pa još i više, tačno da je mir Božji dar. Mir je, naime, karakteristika Božjeg djelovanja, što se vidi kako u stvaranju uređena i skladnog svijeta tako i u otkupljenju ljudskog roda koji treba spas od nereda grijeha.

Zato, mi vjernici svih religijskih pogleda moramo se jasno i snažno zalagati za načela svetog mira u našoj domovini i širom cijelog svijeta. Danas, kada je sveti Mir jasno ugrožen, na nama je da svojim djelovanjem i svojim glasnim zalaganjem damo doprinos za vraćanje onog savršenstva u miru kakvog nam je Sveznajući zapovjedio.

Gradeći mir u svojim porodicama, u svom komšiluku, mir u školskim i fakultetskim klupama, zidajući kuću mira na svojim radnim mjestima … Mi dajemo jasan primjer kako svako u svom domenu može imati mir – na dobro svakoga čovjeka.

Ne možemo zaboraviti kako je mučno i strašno doživjeti nemir u životima i srcima,  imali smo jasan pokaz toga nemira u našoj nam napaćenoj Bosni i Hercegovini. Sada imamo mir – ali samo mir, jasno je NE i sveti. Zašto? Nije sveti Mir, ako imamo nemir u srcima gladih i obespravljenih radnika, nije sveti Mir ako imamo korupciju u našim javnim ustanovama, nije sveti Mir, ako znamo da je laž postala mjerilo uspjeha … Istinski sveti Mir ima veću cijenu, za koga se moramo truditi i kome moramo težiti.

Uz dan Mira, molimo da se svi vjernici, napose mladi uključe u molitve za mir u ratom zahvaćenim zemljama. Ujedinimo se u molitvama za sveti Mir u svetoj Zemlji, u Siriji, Libiji, Iraku. Molimo za mir u težnji da zajedno uzmognemo snage pomoći obespravljenim izbjeglicama koje ovih mjeseci mir traže u našem susjedstvu. S tim mislima, žalimo Vam svima mir u srcima!

Odbora za međureligijsku saradnju će obilježiti i DAN MIRA tradicionalnom 4. po redu manifestacijom DUH ASIZA U ZENICI – 17.10.2015.godine.

 

Članovi OMS-a Zenica

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close