Rezultat “Rata protiv terorizma” – formiranje terorističke države: ISIL proglasili Kalifat od Aleppa u Siriji do istočne iračke provincije Diyala na granici s Iranom

Ekstremistička teroristička organizacija ISIL (Islamska Država Irak i Levant) objavila je kako proglašava uspostavu svog projekta – Kalifata. Proglasili su Islamsku Državu koja se, prema njima, proteže od Aleppa u Siriji do iračke istočne provincije Diyala na granici s Iranom. Tom prigodom su promijenili i svoje ime iz ISIL u “IS” (Islamska Država).

(F.Vuković – advance.hr)

Pozivaju lokalne sunitske skupine da stanu na njihovu stranu ističući kako je uspostava Kalifata “san svih Muslimana” i “nada svih džihadista”. ISIL-ov lider, Abu Bakr al-Baghdadi, proglašen je za “kalifa” ove nove Islamske Države te je također prozvan “liderom svih Muslimana” (opširnije o novom “kalifu”: Abu Bakr Al-Baghdadi želi zasjeniti Bin Ladena).

Ovo je prvi put od raspada Otomanskog Carstva 1923. da je proglašen kalif – što znači politički nasljednik proroka Muhameda. Odluka je donijeta nakon jučerašnjeg sastanka vijeća, ističe glasnogovornik ISIL-a, Abu Mohammed al-Adnani.

No, ničega romantičnog nema u ovoj terminologiji – govorimo o ekstremističkoj skupini koja na brutalni način ubija sve one koje smatra nepodobnima ili hereticima, uključujući i Muslimane Šijite. Drugim riječima, svjedočimo uspostavi islamo-fašističke države koja nimalo ne skriva svoju zločinačku ideologiju.

ISIL su objavili nove granice te tvrde kako je Islamska Država legitimna država. Također tvrde kako svi Muslimani u svijetu sada moraju prisegnuti na odanost novom Kalifu al-Baghdadiu.

No, anti-teroristička, a mogli bismo reći i anti-fašistička, koalicija u regiji neće moći dopustiti da ovaj projekt postane neka nova stvarnost. Nadalje, sama činjenica da ISIL sada proglašavaju svoju “državu”, pokazuje da su nervozni. Što je bilo s pričama da uskoro osvajaju Bagdad?

ISIL su iskoristili trenutak velikih problema u regiji, kako političkih tako i vojnih (destabilizacija Sirije), no čim se ta pitanja riješe mogu očekivati ujedinjeni otpor koji će biti znatno širi od Diyale do Aleppa, biti će vjerojatno od Irana do Alžira.

Za ovu uspostavu “Kalifata” uvelike je odgovorna američka vanjska politika. Njihovo slanje oružja i financija militantima u Siriju dovelo je do jačanja, ako ne i samog stvaranja, ISIL-a. Pojedini američki istaknuti zastupnici svjesni su ogromne opasnosti ovakve politike (vidi: Američki senator Rand Paul za CNN o situaciji u Iraku: “Mi smo naoružali ISIL u Siriji, borimo se rame uz rame s Al-Qaedom”), no trenutačna vlast se nimalo ne obazire na ova upozorenja te nastavljaju dalje istom taktikom. Štoviše, američki državni tajnik John Kerry za vrijeme posjete Saudijskoj Arabiji obećao je još veću pomoć sirijskim militantima tvrdeći kako će se “oni boriti protiv ISIL-a”.

Ove izjave Johna Kerrya nemaju nikakve veze sa stvarnošću jer do sada je već jasno da američko oružje koje navodno ide “umjerenim pobunjenicima” završava u rukama ISIL-a te kako su ove skupine, kojih međusobno vežu ekstremističke ideje, zapravo u bliskom kontaktu i zajedničkom ratu protiv sirijske vojske.

Rezultat američkog “rata protiv terorizma”? Formiranje terorističke države
Svaki američki potez jačanja militanata u Siriji biti će dodatna podrška jučer proglašenom “Kalifatu”, a isti će možda u neko dogledno vrijeme – možda tek kroz koju godinu – poslužiti SAD-u kao novi izgovor za invaziju na Bliskom Istoku kao što su i učinili u Afganistanu gdje su u to vrijeme bili na vlasti fundamentalisti (uvelike “stvoreni” američkom potporom za anti-sovjetske snage u Afganistanu 80-ih). Povijest se sada ponavlja u Siriji i u Iraku.

Svi su već čuli o brutalnosti ISIL-a, kako ubijaju civile, žene, djecu, nabijaju ljude na križ, odrubljuju im glave. Zanimljivo je kako su svi čuli za ovo tek zadnjih nekoliko dana, a ova zvjerstva se događaju već nekoliko godina u susjednoj Siriji, no to očito nije “prigodna vijest”. No, imajući u vidu reputaciju ISIL-a, ako sutra Obama odluči vojno intervenirati, svijet će tu intervenciju pozdraviti kao akciju protiv islamo-fašizma, taj isti svijet niti će se pitati niti će znati kako je uopće došlo od stvaranja ISIL-a i čija im je politika omogućila aktualni instant povratak u Srednji vijek na velikom prostoru Iraka i Sirije.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close