Revizija privatizacije u FBiH: Prvi na tapetu Energopetrol

Vlada Federacije uveliko priprema dokumentaciju za formiranje agencije za reviziju privatizacije, potvrdio je za „Avaz“ federalni premijer Nermin Nikšić (SDP). Prema saznanjima oog lista, prvi ugovori koji će se naći na udaru bit će za preduzeća prodata putem tendera.

Na tapetu se naći dokapitalizacija „Energopetrola“, odnosno, posao s konzorcijem INA-MOL. Na spisku „prioriteta“ bit će i „Feroelektro“, „Interšped“, hotel „Zenit“ u Neumu, te „Energoinvest-Comet“.

Iako se mnogi nadaju analizi prodaje i preduzeća poput GP „Vranica“, ipak, firme prodate putem javnog upisa dionica najvjerovatnije će biti izuzete od revizije, jer je analiza vlasničke strukture skoro nemoguća.
U Vladi FBiH bi najkasnije za 15-tak dana trebali završiti i pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta buduće agencije.
– Ne znamo još koliki će budžet agencije biti, ali kako smo računali na eventualno formiranje agencije u ovoj godini, planirali smo malo više novca u okviru tekuće rezerve – kazao je premijer Nikšić.

Zakon o reviziji privatizacije usvojen je prije više od godinu, i čekalo se da Vlada usvoji podzakonske akte kako bi počela i praktična primjena zakona.
Na jednoj od narednih sjednica Vlade, tvrdi Nikšić, Radna grupa će izvijestiti Vladu o tome šta su do sada uradili.
Revizija privatizacije bit će praktično nemoguća bez saradnje s Agencijom za privatizaciju (APF) FBiH.
– Vjerovatno će ta nova agencija morati da sarađuje s nama i, naravno, s kantonalnim agencijama za privatizaciju. Vjerujem da ćemo dobro sarađivati, jer smatram da ima slučajeva privatizacije koji itekako zavređuju da budu analizirani – kazao je za „Avaz“ direktor APF-a Šuhret Fazlić.
U Federaciji je do danas privatizirano više od 1.100 preduzeća, a ukupna ostvarena vrijednost iznosila je oko devet milijardi KM, od čega je samo pola milijarde naplaćeno u KM, a sve ostalo u certifikatima.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close