Reuters: BiH rizikuje gubitak 75 do 100 miliona eura IPA sredstava

BiH bi mogla godišnje da gubi 75 do 100 miliona eura iz fondova EU zbog suparništva između srpskih, hrvatskih i bošnjačkih političara, koji ne mogu da se dogovore o tome kako treba potrošiti taj novac, upozoravaju zvaničnici EU.

Bez napretka do septembra, BiH bi mogla da ostane bez nekoliko stotina miliona dolara iz IPA fondova u sljedećem ciklusu raspodjele sredstava od 2014. do 2020. godine, jer će novac biti preusmjeren u susjedne zemlje, koje se, takođe, nadaju da će ući u EU.
“IPA je pretpristupni instrument. Da li se ova zemlja kreće ka članstvu ili ne? Iskreno, ja mislim da se ne kreće ka članstvu”, rekao je Reutersu zamjenik šefa delegacije EU u BiH Renzo Davidfi.
On je dodao da isti problemi postoje već godinama i da bi BiH mogla da ostane bez pristupa fondovima bez napretka na političkom frontu sljedećeg mjeseca.
Evropska komisija je zbog zastoja već suspendovala projekte iz oblasti poljoprivrede, turizma i pomoći malim preduzećima.
Davidi je rekao da je BiH naročito nefleksibilna kada je riječ o bescarinskom uvozu robe iz EU zbog straha za svoje poljoprivredne proizvođače i da zato traži brojne “druge stvari”.
“Na kraju krajeva, BiH traži više od EU, nego što EU traži od BiH”, rekao je zamjenik šefa delegacije EU u BiH.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close