Kultura

Reisu-l-ulema u posjeti Hrvatskoj

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović danas i sutra boravi u Zagrebu u povodu 100. godišnjice službenog priznanja islama kao ravnopravne religije u Republici Hrvatskoj

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović započeo je danas dvodnevnu posjetu Hrvatskoj gdje će prisustvovati programima obilježavanja 100. godišnjice službenog priznanja islama u Republici Hrvatskoj.

Reisu-l-ulemu je koji je u ponedjeljak navečer u Zagreb stigao u pratnji direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim-ef. Čolića, muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, te predsjednika Mešihata IZ u Srbiji dr. Mevlud-ef. Dudića, ispred  Islamskog centra u Zagrebu dočekao predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija dr. Aziz-ef. Hasanović sa saradnicima, a danas (utorak, 26. aprila, 2016), reisu-l-ulema će učestvovati u radu konferencije «Muslimani u Evropi – naslijeđe i budućnost», na kojoj učestvuju vjerski lideri muslimanskih zajednica Evrope kao i visoka izaslanstva iz islamskog svijeta.

Reisu-l-ulema će govoriti na uvodnoj sesiji Konferencije, a pored njega učesnicima konferencije obratit će se dr. Mehmet Gormez, predsjednik Islamskog Diyaneta iz Turske, zatim specijalni izaslanik kralja Selmana bin Abdulaziza gosp. Ibrahim bin Abdulaziz bin Zejd,  potom specijalni gost iz Irana Ajetullah Muhammed Ali Et-Teshiri , te predsjednici i vjerski lideri islamskih zajednica Balkana i Evrope. «Želim da iz Zagreba na ovaj veliki jubilej krene velika inicijativa ka iznalaženju rješenja za muslimanska pitanja i zajednice u Evropi,»  – poručio je uz dobrodošlicu prisutnim u Zagrebu muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz-ef. Hasanović.

 

Preporod.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close