Reis Kavazović: Pripadnici različitih vjeroispovijesti u BiH jedni drugima su više od sugovornika i komšija

Na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu večeras je održan tradicionalni bajramski prijem reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina Kavazovića, javlja agencija Anadolija.

Prijemu su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kardinal Vinko Puljić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, književnik Abdulah Sidran, direktor BBI Banke Amer Bukvić, te predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, javnog i kulturnog života.

Obraćajući se prisutnima, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović kazao je da se u danima Ramazanskog bajrama obilježava kraj tridesetodnevnog posta, tokom kojeg se vjernici predano i s ljubavlju prema Gospodaru odriču svih tjelesnih užitaka.

“Miris iftara tokom ovog Ramazana širio se cijelom Bosnom i Hercegovinom. To nam ulijeva nadu da ljudi nisu zaboravili svoje zavičaje, da im se vraćaju i da unatoč teškoćama obnavljaju svoje džemate”, rekao je Kavazović.

Reis Kavazović je istakao da ramazansku nadu, bajramsku radost i uzdizanje uz Božiju milost posebno osnažuje i produbljuje u susretu sa pravoslavnom, katoličkom i jevrejskom braćom.

“U svakom našem susretu, pa i u ovom večerašnjem, u svakom trenutku našeg zajedništva, mi smo jedni drugima ovdje i u ovoj zemlji više od sugovornika i komšiae. Molim dragog Boga da vama svima podari svako dobro”, poručio je Kavazović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close