Djeca u Njemačkoj godišnje raspolažu sa 5 milijardi eura

Djeca u Njemačkoj u uzrastu od 6 do 13 godina raspolažu godišnje ukupno sa pet milijardi eura. Reprezentativno istraživanje “Djeca i potrošnja 2013”, koje je sprovela izdavačka kuća “Egmont Ehapa”, pokazalo je da mališani u ovom uzrastu godišnje kroz redovni džeparac koji dobijaju od roditelja i kao nagradu za sitne poslove u porodici ili kod prijatelja zarade godišnje 1,87 milijardu eura.

Daljih 780 miliona eura otpada na poklone u novcu koje djeca dobijaju za rođendane, Božić i Uskrs. Na štednim knjižicama djece u uzrastu od 6 do 13 godina nalazi se još oko 2,3 milijarde eura.

U prosjeku djeca dobijaju džeparac od 27 eura mjesečno, za rođendan – 64, Božić – 80 i za Uskrs u prosjeku 25 eura. Samo sedam odsto djece za rođendan i praznike ne dobija uopšte novčane poklone.

U Njemačkoj ima oko šest miliona djece u dobi od 6 do 13 godina.

Istraživanje je pokazalo i da četiri petine njemačke djece redovno čita knjige, najmanje jednom sedmično. Pored knjiga, najviše se čitaju dječji časopisi i stripovi. Slično kao i generacija njihovih roditelja, i današnji mališani najviše vole da čitaju Miki Mausa i Paju Patka, koji izlaze redovno u posebnim sveskama.

Svako drugo njemačko dijete između 6 i 13 godina ima svoj mobilni telefon, a 13 odsto djece ima skupi smartfon. Dvije trećine mlađe školske djece (u Njemačkoj se u školu polazi sa 6 godina) posjeduje sopstveni kompjuter ili tablet ili ima slobodan pristup aparatima roditelja. Svako drugo dijete koristi internet svakodnevno ili više puta sedmično.

Većina djece kompjuter ili tablet koristi za pisanje elektronskih poruka, slušanje muzike i “četovanje”. Oko trećine djece igra igre dostupne besplatno preko interneta, ali samo četiri odsto djece smije da igra igre koje se plaćaju.

No, nikako se ne može reći da djeca više ne igraju klasične igre ili ne koriste staromodne igračke. Istraživanje pokazuje da je proteklih godina znatno porasla kupovina svih vrsta igara, prije svega društvenih, koje redovno igra znatno više od polovine djece.

Popularne su i razne igre s kartama za djecu, ali i lego kocke, plejmobil figurice i sve vrste slagalica. Roditelji skoro sve djece u ovom uzrastu strogo kontrolišu njihovo korišćenje računara i internet-aktivnosti. Ali, 80 odsto djece smije samo da odlučuje o tome na šta će potrošiti džeparac, prenose Vijesti.me.

Njemački mališani imaju punu slobodu kada je riječ o kupovini – od patika preko knjiga do školskog ranca smiju sami da odaberu šta žele. Ogromna većina kaže i da zajedno s roditeljima, braćom i sestrama učestvuje i u odlukama o većim porodičnim kupovinama.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close