Kultura

Rehabilitacije nacista i fašista imaju za cilj opravdanje zločinačke politike Srbije devedesetih

GRAĐANSKA VOJVODINA: SRBIJA NA PUTU FAŠIZMA

(Autonomija)

Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” smatra da bi rehabilitacija kvislinga-nacističkog saradnika Milana Nedića “definitivno potvrdila da se država Srbija, bez obzira na retoričko-marketinško zalaganje za evropske integracije, nalazi na putu fašizma”.

“Odnos prema prošlosti uvek jasno određuje političku sadašnjicu, namere i ciljeve onih koji donose odluke u političkom i društvenom životu”, navodi se u saopštenju grupe nevladinih organizacija iz Vojvodine.

Građanska Vojvodina smatra da bi rehabilitacija Milana Nedića “bila i logična posledica rehabilitacije fašiste Draže Mihajlovića, kojom se Srbija i zvanično odrekla antifašizma i opravdala brojne zločine koje su srpske kvinsliške snage počinile na prostoru bivše Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata”.

“Rehabilitacije nacista i fašista, smatramo, imaju za cilj da se opravdaju zločinačka politika Srbije devedesetih i strašni zločini koje su u ime te politike učinjeni u ratovima na prostoru bivše SFRJ. Ove rehabilitacije predstavljaju pripremu terena za rehabilitaciju ratnih zločinaca koji su osuđeni pred Haškim tribunalom. Osim toga, rehabilitacije legitimizuju i unutrašnju politiku, odnosno uspostavljanje autoritarno-nacionalističke piramide vlasti”, navodi se u saopštenju koalicije.

Građanska Vojvodina upozorava da sadašnja vlast svoju politiku gradi na “nedemokratskim, autoritarnim, nacionalističkim temeljima”, i da “o tome govore ne samo rehabilitacije i progon političkih neistomišljenika”, nego i veliki broj pripadnika ekstremističkih pokreta koji su pušteni iz zatvora ili oslobođeni krivičnog gonjenja, ili su “na druge načine nagrađeni u periodu od 2012. godine do danas”.

“Ekstremisti se, uz dozvolu vlasti i pratnju policije, slobodno šetaju ulicama, oni vrše nasilje nad pripadnicima drugih nacionalnosti kao što je to bilo slučaj u Vojvodini posle slučaja Dron”, navodi se u saopštenju.

Koalicija ukazuje da su rehabilitacije posledica i politike koju su stranke demokratske provenijencije vodile u periodu posle 2000. godine, odnosno “sramnog, zakonskog izjednačavanja partizanskog i četničkog pokreta”.

Građansku Vojvodinu čine: Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

(Autonomija)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close