Reforma Dejtonskog sporazuma ključ za stvaranje efikasne BiH

Evropski parlament je nakon jučerašnjeg zasjedanja Komiteta za vanjske poslove i usvajanja izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine na putu prema Evropskoj uniji (EU), poručio kako je sve jasnije da bh. političari nemaju jasnu viziju o budućnosti svoje zemlje.

“Poslanici Evropskog parlamenta su duboko zabrinuti zbog nedostatka vizije koju dijele politički lideri tri etničke zajednice te zemlje”, navodi se u saopćenju Evropskog parlamenta te dodaje kako je reforma Dejtonskog sporazuma ključ za stvaranje normalne i demokratske zemlje.

“Evropski parlament smatra kako je ustavna reforma, koja bi pojednostavila kompleksnu i neefikasnu institucionalnu građu koja je dogovorena Dejtonskim sporazumom, od vitalnog značaja kako bi zemlju pretvorila u efikasnu i u potpunosti funkcionalnu državu”, poručuju iz ove evropske institucije.

Također se naglašava kako i Evropska komisija mora mnogo više pažnje i resursa posvetiti BiH u cilju rješavanja problema u ovoj balkanskoj zemlji.

“Evropska komisija bi trebala učiniti više kako bi pomogla postizanju konačnog dogovora kako implementirati presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci iz 2009. godine, a koja se odnosi na diskriminaciju manjina u BiH”, navodi se u saopćenju.

Na kraju se naglašava kako bi BiH trebala biti glavni prioritet za sve naredne zvaničnike koji dođu na čelo EU-a.

“Također, čelnici i vlade EU-a bi trebali pokazati snažniji interes i ličnu posvećenost rješavanju problema u ovoj zemlji. BiH bi trebala biti glavni prioritet za narednog visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost kao i za komesara za proširenje”, poručuju iz Evropskog parlamenta.

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta (EP) jučer je sa 46 glasova za usvojio izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine na putu prema Evropskoj uniji (EU).

Članica Komiteta za vanjske poslove Doris Pack je nakon glasanja kazala da je sada na bh. političarima da usvoje izvještaj.

“Mi smo uradili svoj dio posla iako ne znam da li će državljani BiH prihvatiti ovu rezoluciju. Ja branim obje strane, i to je bila samo moja reakcija na metode koje se primjenjuju u toj zemlji”, kazala je ona.

Na izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine podneseno je čak 116 amandmana poslanika i poslaničkih grupa u EP-u.

Komitet za vanjske poslove usvojio je i amandman koji se odnosi na podršku EU suverenoj i jedinstvenoj Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba/Anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close