Redoslijed koraka pri uvozu humanitarne robe preko Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije

1. Ako robu uvozi fizička osoba (npr. netko u Linzu želi dovesti kombi hrane u Orašje) mora kontaktirari lokalni Caritas (npr. Caritas Linz), odnosno pošiljatelj i primatelj moraju biti humanitarne organizacije (to su Caritasi i oni poštuju volju darivatelja).

2. Lokalni Caritas (npr. Linz) pravi darovnicu (Schenkungsurkunde) i tovarnu listu (Ladeliste) za Caritas Vrhbosanske nadbiskupije (CVN) u kojoj navodi ime vozača broj putovnice i broj kamiona, podatke o težini i vrijednosti robe na propisanim obrascima koji moraju biti potpisani i opečaćeni (Lokalni caritasi uglavnom poznaju tu proceduru).

3. Lokalni Caritas (npr. caritas Linz) dostavlja dokumentaciju CVN (Caritasu u Sarajevu).

4. CVN podnosi zahtjev nadležnom ministarstvu da mu odobri uvoz humanitarne robe na osnovu kojega ministarstvo izdaje POTVRDU.

5. Nadležno ministarstvo obavještava granični prijelaz na kojem se očekuje humanitarna pošiljka čime stvara preduvjet za ulazak vozila u BiH.

6. Nakon toga vozilo ide na unaprijed utvrđeno odredište.

Opaske:
Roba koja mora imati dodatnu dokumentaciju: mlijeko i mliječni proizvodi, svježe voće i povrće…
(tzv. fitonalaz).

Caritas Osječko-đakovačke biskupije je pobratimski Caritas s Caritasom Vrhbosanske nadbiskupije. Svi koji se ne žele opterećivati prelaskom granice i birokratskim zaprekama u BiH mogu robu dopremiti u skladište u Đakovu. Oni će ju u dogovoru s Caritasom VN dalje transportirati u Posavinu.

Dr. sc. vlč. Mirko Šimić
Ravnatelj Caritasa Vrhbosanske Nadbiskupije

Caritas Vrhbosanske Nadbiskupije
Nikole Šopa 50a
BiH 71 210 Sarajevo
Tel.: 00 387 33 544 688
Fax: 00 387 33 544 687
[email protected]
www.caritas-sarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close