Saopštenje Mešihata IZBNJ: Zašto su sada novčane donacije najkorisnije?

Wiesbaden, 21.05.2014 – U toku su širom SR Njemačke i čitave dijaspore velike i značajne akcije iskupljanja materijalnih potrepština za pomoć kriznim područjima u Bosni i Hercegovini koja se organiziraju u džematima i bosansko-hercegovačkim i ostalim udruženjima. Taj prvi val pomoći je već stigao na odredišta ili treba da bude upućen narednih dana. Svjedoci smo snažne volje građana da jedinstveno i organizirano pomognu domovinu i njezine građane, što nas posebno čini ponosnim i zadovoljnim.

I dalje nije moguće precizirati posljedice koje će ove elementarne nepogode koje su pogodile  Bosnu i Hercegovinu imati po njene građane u budućnosti. No, što se sasvim sigurno može zaključiti je, da će se nastala šteta mjeriti u stotinama miliona eura i da će tim područjima pored interventne pomoći biti potrebna dugotrajna, efikasna i sistematska pomoć.

Želimo tim povodom još jednom uputiti apel svim građanima da se nakon ovog prvog vala pomoći uključe u akciju doniranja novčanih sredstava. Razlozi su koliko jednostavni toliko i upečatljivi:

Iskustvo velikih i renomiranih humanitarnih organizacija nas poučava da je tokom humanitarnih akcija u slučajevima elementarnih nepogoda upućivanje novčane pomoći najkorisnija pomoć koja se može pružiti. U Bosni i Hercegovini, moguće je nabavljati materijalne potrepštine na mjestu nesreće ili u bližem regionu, što će značajno potpomoći domaću privredu. Novčanim sredstvima se dakle vrši vitalno pokretanje privrednog toka. Ujedno se umanjuju troškovi transporta i omogućava se brza pomoć. Novčana donacija koja se upućuje organizacijama koje raspolažu funkcionalnom strukturom u Bosni i Hercegovini, omogućava tim organizacijama da angažiraju ljudstvo, koje će ciljano upotrebljavati (domaće) materijalne potrepštine tamo gdje su najviše potrebne.

Iskustvo velikih i renomiranih humanitarnih organizacija nas također poučava, da su materijalna sredstva sakupljena u inostranim zemljama koja se šalju u krizno područje u većini slučajeva više problematična nego od pomoći:

Transport materijalnih sredstava u krizno područje je posebno problematičan ako  su neprohodne ili znatno otežane putne komunikacije tj. ako je infrastruktura oštećena. Što trenutno odgovara situaciji u Bosni i Hercegovini. Transport tih potrepština zahtjeva dodatne logističke napore. Ujedno nastaje značajan porast transportnih troškova.

Primanje, razvrstavanje i sortiranje humanitarnih pošiljki iz inostranih zemalja zahtjeva utrošak skupocjenog vremena, jer se nažalost u tim slučajevima pokazalo da nije ravnomjeran kvalitet pošiljki ili da je nedovoljan. Dalje u mnogim slučajevima pošiljke nisu svrsishodne. Nesistematskim pristupom pri odabiru odredišta dolazi do pojava da se određena krizna područja preferiraju u odnosu na druga.

Apelujemo stoga na naše građane:

Novčanom donacijom organizaciji Vašeg povjerenja, na najbolji moguć način će te pomoći domovini i narodu.

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj će prikupljena sredstva transferirati na posebni račun Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji je za ovu priliku otvoren. Ista će biti korištena kao namjenska interventna sredstva pomoći. Na nivou muftiluka formirani su operativni štabovi, koji će na temelju prikupljenih informacija davati instrukcije operativcima na terenu kako i na koji način da angažiraju raspoložive ljudske i materijalne resurse na svom području u cilju pomoći ugroženim građanima.

Biće potrebno pružiti izravnu pomoć porodicama čiji su stambeni objekti potopljeni ili oštećeni. Također će biti potrebno organizirati grupe džematlija (muškaraca i žena) koji će pružati svaku vrstu pomoći stradalim porodicama: distribuciju hrane, vode, sanitarije, odjeće, obuće i pokrivača, kao i čišćenje i sanacija objekata. Uspostavit će se koordinacija sa Merhametom i drugim humanitarnim organizacijama kako bi se ugroženim građanima pružila pomoć u distribuciji nabrojanih potrepština.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close