BiHPolitika

Reakcija Asima Sarajlića na navode medija i Tužilaštva KS

Nakon što je u Žurnalu objavljena informacija kako je Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv dvojice potpredsjednika SDA – Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, te protiv generalnog sekretara te stranke Amira Zukića zbog, kako se navodi, nezakonitog zapošljavanja u javnim preduzećima stigla je reakcija potpredsjednika SDA Asima Sarajlića koji se oglasio na svom Facebook profilu.

Sarajlićevu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Podržavam rad Tužilaštva, podstičem ih da što prije, što detaljnije i u skladu sa svim procedurama koje su propisane zakonom provjere navode o mojoj umješanosti u činjenje bilo kakvih krivičnih djela. Stavljam se na raspolaganje istražnim organima i obavezujem se da ću, odmah po pozivu, dostaviti sve podatke koje od mene zatraže.

Poslove, zaduženja i povjerene aktivnosti u SDA obavljam u skladu sa zakonom i zakonskim procedurama, uključujući i obaveze, ovlaštenja i zaduženja koje imam kao predsjednik kadrovske komisije obe stranke. U skladu s tim, ovim putem odlučno demantujem i odbacujem sve navode objavljene u pojedinim medijima, te bilo kakvu vezu sa osobama koje su lišene slobode po nalogu Kantonalnog Tužilaštva u akciji Bosna.

S druge strane, moram napomenuti da je zabrinjavajuća nezakonita aktivnost pojedinih istražnih organa i novinara magazina Žurnal koji u posjedu ima “naredbu o sprovođenju istrage”, što predstavlja tajni interni dokument. Način na koji, novinar magazina Žurnal u svom tekstu interpretira Naredbu u potpunosti indicira da je neko protiv mene otvorio istragu iz razloga što sam predsjednik kadrovske komisije jedne političke stranke, koja broji 7 članova, a predsjednik niti jednu odluku ne može donijeti samostalno niti uticati na ostale, veoma istaknute članove. Indikativno je da povjerljivu dokumentaciju iz istrage očigledno posjeduju novinari i to uvijek oni koji huškacki djeluju protiv svega što može imati bilo kakve veze s SDA. Stoga se nameće pitanje – ko zaista upravlja i vodi istrage u Kantonalnom Tužilaštvu Sarajevo?

S tim u vezi, po hitnom postupku planiram uputiti pismo/pritužbu svim relevantnim institucijama, a posebno članovima VSTV-a i disciplinskom tužiocu, uz zahtjev da istraži rad kantonalnog Tužilastva odnosno postupajućeg tužioca i glavnog kantonalnog tužioca Sarajevo.

S obzirom na to da sam siguran da ne postoji niti jedan dokaz protiv mene, postavlja se pitanje – kako je moguće da je uopće otvorena istraga, te ću zbog toga od glavnog federalnog tužioca tražiti da izvrši uvid u kompletan spis, te da utvrdi da li je istina da je zbog činjenice da sam predsjednik kadrovske komisije u političkoj stranci otvorena istraga protiv mene, kao i da utvrdi da li je interpretacija novinara tačna odnosno da utvrdi na koji način Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo dijeli svoje tajne dokumente poput naredbe o sprovođenju istrage medijima, i ako ih već javno dijele, da li dijele sve naredbe ili samo tačno odabrane u određene političke svrhe.”

 

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close