Razlozi zbog kojih vam kompjuter uspori, pa morate kupovati novi…

Proizvođači baš i ne žele da ovo znate! Zbog čega? Pa zbog toga da biste, i kada to nije neophodno, kupovali njihove proizvode.

Uglavnom, jedna od stvari koje najviše frustriraju svakog korisnika kompjutera je kada računar uspori, pišre portal F1rstToKnow.

Kada kupimo skupi kompjuter on na početku radi jako dobro. Programi se otvaraju brzo, web stranice se učitavaju u kratkom vremenskom roku i pravo je zadovoljstvo raditi.

No, vremenom se sve to promijeni. Dva su glavna razloga. Često, nije u pitanju to da je vaša “mašina” zastarjela i da trebate kupiti novu. Problem je u softveru (software), a ne u samom stroju, odnosno hardveru (hardware).

Ne morate biti stručnjak da biste razumjeli zašto se sve to događa i kako da, eventualno, na jeftin način riješite problem.

Prvi najčešći razlog usporavanja kompjutera mogu biti promjene u tzv. registryju. Svaki put kada vi ili vaša djeca na kompjuter instalirate novi program, igricu ili neku datoteku, registar vašeg PC-a se osvježava sa novim instrukcijama potrebnim da bi se taj program ili igrica pokretala. Čak i kada ih uklonite, instrukcije ostanu na vašem kompjuteru i svaki put računar pokušava da ih izvrši, značajno usporavajući rad.

Drugi razlog su virusi i tzv. spyware. Oni najčešće rade sljedeće stvari: Mijenjaju defaultne tražilice u vašem browseru, kradu privatne informacije, prate waše navike na Internetu upućujući vas na ciljane oglase, koriste vaš e-mail da bi slali spam programe i slično.

Sve to usporava rad vašeg kompjutera, a rješenje vrlo često ne mora biti kupovina nove “mašine”, već njeno čišćenje od stvari koje usporavaju sistem.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close