Razgovori SDA i SBB-a idu u dobrom smjeru

U zgradi Predsjedništva BiH , održan je nastavak razgovora Izetbegovića i Radončića , započetih prije desetak dana.

Bakir Izetbegović predsjednik SDA kazao je danas novinarima da, nakon razgovora s Radončićem, stvari idu u tom smjeru da SBB uđe u vlast.

On je istakao da je to njegova procjena, ali da takvu odluku moraju potvrditi i stranački organi.

– Mislim, da postoji dobra volja, dobar interes da stvari krenu u tom smjeru te smatram da je to dobro i za BiH i za Bošnjake. Da prestane jedan konflikt i da počne saradnja i da napravimo jedan snažan blok reformi u sljedeće tri, a možda i sedam godina. Pretpostavljam da stvari idu u tom smjeru. Ponuda gospodina Radončića i SBB-a je zaista široka i galantna. Oni su spremni da podrže vlast  i već to rade. Vidjeli smo u HNK-a, glasat će i za rebalns budžeta, čak i bez ulaska u samu vlast. Spremni su da podžavaju i ovu krnju Vladu – kazao je Izetbegović.

No, on je pojasnio, da po njemu to nije rješenje. Prema njegovim riječima, treba da se napravi jedna zaista referentna i stabilna vlada i vlast koja bi nosila odgovornost.

– A ne onako sa tribina, nego zajednički u političkoj areni, evo u sljedeće tri, ili sedam godina – kazao je Izetbegović.

Pred zgradom Predsjedništva BiH novinarima se obratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Na novinarsko pitanje da li je danas potvrđen ulazak SBB u vlast i da li u Federaciji imamo novu parlamentarnu većinu Radončić je odgovorio:

– Mi smo rekli da ćemo sve reformske zakone i britansko-njemačku inicijativu potpuno podržavati u parlamentima, neovisno da li je SBB u vlasti ili je opozicija. I to smo uradili, deblokirali smo rad Federalne vlade i petak ćemo glasati za rebalans budžeta. To je ono što je SBB obećao građanima, da mi podržavamo reforme i britansko-njemačku inicijativu. Da li ćemo ući u vlast, da li će se govoriti o preciznim pozicijama, o tom – potom. Meni je bitno i kao građaninu i kao patrioti da imamo vlast koja funkcionira nakon godinu dana.

Radončić je odgovorio i na pitanje koji su naredni koraci SBB-a nakon njegovih razgovora sa Izetbegovićem.

– Razgovarat ćemo i dalje, ja sam pristalica da je bolje da razgovaramo polako i da onda radimo efikasno, nego kako se radilo prije godinu, da se brzo pregovara, a teško ili nikako radi. Razgovori između dvije stranke idu u dobrom smjeru, mislim da se u javnosti pravi jedan ambijent opšte podrške, nadam se da ćemo to znati iskoristiti u najboljem interesu BiH i građana, kazao je Radončić.

Novinar FTV-a pitao je “šta vam je ponuđeno da uđete u vlast”.

– Ja nisam trgovac, a SBB je ozbiljna politička stranka, i možemo da razgovaramo o političkikm principima kako da deblokiramo vlast. Kao što znate, SBB je rekao da ćemo podržati aktuelnu parlamentarnu većinu bez da ulazimo u vlast. Prema tome, vaše pitanje šta mi je ponuđeno, nije tačno, kazao je Radončić.

 

 

 

( Avaz)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close