Raspisan tender: Zenica dobija azil za pse

Zenici, osim zagađenog zraka, veliki problem predstavlja i ogroman broj pasa lutalica na ulicama. Zbog toga često se dešavaju ugrizi, problemi sa neprekidnim lavežom pasa zbog kojih stanari ne mogu da spavaju,  a mnogi od tih pasa trče i napadaju sve što je na točkovima, pa je onemogućeno normalno kretanje ulicom.

Izgradnja azila za pse u Zenici, koji bi samo djelomično riješio problem, se već dugo čeka, a sada izgleda da će se stvari konačno pomjeriti sa mrtve tačke. Naime, Općina Zenica je raspisala tender za izvođača radova na izgradnji objekta azila za napuštene životinje na području Zenice.

Tender je raspisan za prvu fazu radova u vrijednosti od 370.000 KM, mada prema riječima Haruna Halilovića, stručnog saradnika za zaštitu čovjekove okoline u Općini Zenica, novca neće biti dovoljno da bi se prva faza okončala ove godine.

„Općina Zenica nema sva novčana sredstva. U ovoj godini imamo obezbijeđenih 100 000 KM, tako da će raditi dok se ne utroše sredstva. Planirano je da se sljedeće godine u budžetu usvoji dovoljno novca za nastavak gradnje“, kazao je Halilović ze ekapija.ba. Inače, za izradu cijelog azila potrebno je oko 600 000 KM.

Projekat za izgradnju azila urađen je još prije nekoliko godina, a radila ga je Općina Zenica u saradnji sa UNDP- om.

„Planirana je izgradnja dva paviljona, mada bi se u prvoj fazi radio samo jedan. Površina jednog paviljona je 310 metara kvadratnih. Jedan paviljon bi mogao primiti 50 do 60 pasa, što znaći da bi cijeli azil mogao primiti oko 120 pasa lutalica. Pored paviljona za smještaj pasa praviće se i upravna zgrada, ambulanta, higijenski servis, otvoreni boksovi za pse“, priča Halilović.

Lokacija na kojoj će se graditi azil je područje MZ Stranjani (lokalitet Bare) u blizini kojeg nema stambenih jedinica.

Dozvole za gradnju azila su pribavljenje, jedino se još čeka građevinska, koja je u proceduri i biće gotova za mjesec- dva. Halilović nam nije mogao kazati koliko bi se ljudi zaposlilo u azilu, ali sigurno je da će biti potreban rukovodilac azila, odnosno direktor, veterinar, te radnici u higijenskom servisu. On također ističe da još nije tačno definisano da li će azil biti javno preduzeće. U planu je i uspostavljanje saradnje sa nevladinim organizacijama kao što su Stop ugrizu i Šapa iz Zenice.

Azil bi radio poslove udomljavanja pasa, ali i kastracije i sterilizacije što ima za cilj dugoročno smanjivanje pasa lutalica na ulicama Zenice.

ekapija
A.Š.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close