Kako smo izgubili Ibrahimovića, Halilovića, Marina…..

Iako Bosna i Hercegovina nije bila sudionik nekog velikog takmičenja, ipak naši igrači su cijenjeni i često nam se znalo da desiti da nam “kradu” igrače.  U posljednje dvije decenije naša zemlja je izgubila niz kvalitetnih igrača, koji su igrali ili igraju za druge reprezentacije; od Slovenije, Srbije, Hrvatske, do Švicarske, Švedske… , piše Avazov Sport.

 

Počet ćemo od Zlatana Ibrahimovića, planetarne zvijezde. Da je bilo više razumijevanja u NSBiH u tom periodu, danas bi imali najbolji napadački trio u Evropi Ibrahimović, Ibišević, Džeko. Potom tu su braća Niko i Robert Kovač, Boris Živković koji je rođen u Živinicama. Zatim Ivan Rakitić, Stjepan Tomas, Marko Marin. Svi oni su izabrali druge reprezentacije.

 

Sjetimo se samo slučaja Anela Džake. Upisao je samo jedan nastup za mladu reprezentaciju Njemačke. Zbog toga nikada nije mogao obući dres naše “repke”. Savo Milošević je dugo godina igrao za Jugoslaviju, odnosno za Srbiju i Crnu Goru. Rođen je u Bijeljini. Slična situacija je bila i sa Mladenom Krstajićem, koji je karijeru počeo u Čeliku, a kasnije je preko Partizana došao do Bundeslige.

 

Damir Šovšić: Igrao za sve mlađe reprezentativne selekcije BiH

 

Sead Kolašinac se ustalio u prvi tim Šalkea 04. Izrazio je želju da igra za BiH. Elvedin Begić jedini je adut da će se to i realizirati. Begić zna o kakvom se kapitalcu radi i gleda dugoročno.

 

Eldin Jakupović i Haris Seferović su izabrali Švicarsku. I dok se Jakupović danas kaje zbog toga, Seferović se nada da će biti važna karika u timu kojeg sa klupe predvodi Otmar Hicfild. Još je neizvjesna sudbina Izeta Hajrovića. Njegov mlađi brat Sead je pristao igrati za BiH. Matej Delač je prošao sve mlađe selekcije Hrvatske. Međutim, da li će obući dres BiH, zavisi od njega.

 

Damir Šovšić je igrao za sve mlađe reprezentativne selekcije BiH. Onda je preko noći pristao obući “kockasti” dres. Nastupao je za mladu reprezentaciju Hrvatske, ali ima želju da primora selektora Safeta Sušića da ga pozove. Ista situacija je i sa Tinom Sušićem, odnosno Dinom Arslanagićem, koji se za sada vode kao belgijski reprezentativci.

 

I dok jedni tuguju zbog Nevena Subotića, što je izabrao da igra za Srbiju, drugi su sretni što će on najvjerovatnije iz svog stana gledali utakmice sa narednog Mundijala. S druge strane Alen Halilović, velika nada evropskog fudbala je definitivno izgubljen za BiH, jer ga je Igor Štimac pozvao u “A” reprezentaciju Hrvatske. Neka mu je sa srećom.

 

Alen Halilović: Uskoro debituje za “A” reprezentaciju Hrvatske

 

Selektori mlađih selekcija Begzadića su, nakon samo jednog okupljanja zapostavili i zaboravili. Baš kao i Ermina Hasića, Adela Halilovića. Halilović je fudbalski dragulj iz prestižne fudbalske akademije u Salzburgu. U Red Bullu, svojevrsnoj Bajernovoj filijali u njemu vide novog Salihamidžića. I Hasić je igrač sjajnih predispozicija, kojem srce kuca za BiH, ali ga mame i Austrijanci. Zato vrijeme bh. selektori šute. Ko je novi Ibrahimović, koliko ćemo izgubiti još budućih vrhunskih igrača, pitanja su koja se nameću samo zašto što selektori mlađih selekcija imaju svoje čudne kriterije kod odabira najboljih. Tu često prevagnu platežne, a ne igračke mogućnosti.

 

Trofejni Atajić

 

Bahrudin Atajić je sa Seltikom osvojio duplu krunu. Međutim, još je rano govoriti o tome, hoće li on uskoro postati novi “Zmaj”. Atajić je prošao mlađe selekcije Švedske.Također, svoj status još nije riješio ni Anel Hadžić, odnedavno novi igrač Šturma. Nedavno je Mehmed Begzadić pristao igrati za BiH. Begzadić u Švicarskoj slovi kao jedan od najperspektivnijih igrača. I Admir Smajić, legendarni nogometaš Ksamaksa, Bazela Yang Boysa, u superlativima je govorio o Begzadiću, kojem je neko vrijeme bio trener.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close