BiHPolitika

Raspisan konkurs za direktora nepostojeće škole u Hadžićima!

KONAKOVIĆ ODOBRIO

Raspisan konkurs za direktora nepostojeće škole u Hadžićima!

Piše: NAP

Krajem decembra 2015. godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS objavilo je Konkurs za izbor direktora JU Osnovne škole Hadžići u Hadžićima koja još uvijek nije registrovana i za koju nije izvršen tehnički prijem!

 Na konkurs koji je odobrio premijer KS Elmedin Konaković, a koji je objavljen 30. decembra 2015. godine prijavila se samo aktuelna direktorica Osnovne škole „6. mart“ Hadžići Đenana Alispahićkojoj ističe mandat u ovoj školi.

Istina je da OŠ 6. mart radi punim kapacitetom i ima više do 1.200 učenika, te je zbog toga izgrađena nova škola ali ona još uvijek nije spremna za useljenje.

U registru osnovnih škola koji je objavljen na stranici Ministarstva za obrazovanje KS ove škole nema, pa se postavlja pitanje ko je i zašto dozvolio izbor direktora koji će se održati 20. januara.

O kakvom se pravnom nonsensu radi govori podatak i da je na web stranici OŠ 6. mart objavljen poziv roditeljima učenika koji će pohađati OŠ Hadžići da uzmu učešće u glasanju za izbor direktorice. A izbor će se obaviti u OŠ “6. mart” Hadžići.

Faksimil poziva roditeljima za izbor direktora

Direktorica Alispahić pečatom OŠ „6. mart“ ovjerava dokumentaciju te je bukvalno napravila podružnicu u koju sada želi zasjesti. Inače, ova škola prema nekim planovima trebala je početi sa radom u septembru 2015. godine, ali zgrada i opremanje još nisu bili završeni.

Zvaničnih informacija o početku nastave u novoizgrađenoj školu Hadžići još uvijek nema, a do početka drugog polugodišta ostalo je nešto više od deset dana.

Alispahić je još u septembru 2015. godine podijelila nastavni kadar i učenike na dvije smjene. Učenici su podijeljeni po mjestu stanovanja, odnosno teritorijalnoj pripadnosti, jednoj ili drugoj školi.

Nastavnici su podijeljeni prema ličnom direktoricinom stavu (uglavnom su mlađi ljudi određeni u novu školu, kojima je ona potpisivala rješenja o prijemu u radni odnos).

Dakle, Alispahić već mjesecima priprema teren za prebacivanje u drugu školu gdje će nastaviti biti direktor, a kako je planirala učenici bi od februara (drugog polugodišta 2015/2016) trebali krenuti u novu školu.

Prema tvrdnjama izvora, prema zakonu nova škola sa radom počinje s novom školskom godinom, dakle u septembru 2017. godine osim u slučaju vanrednih okolnosti.

”U ovom slučaju vanredne okolnosti su istek mandata direktorici Alispahić i žuri joj se da se obezbijedi za novi mandat u novoj školi, koja zapravo i ne postoji” – tvrde dobro upućeni izvori.

O čitavoj situaciji dobro je upoznat i resorni ministar Elvir Kazazović koji je još u ljeto 2015. godine „odobrio“ ovakav scenario Đenani Alispahić.

Na njeno mjesto trebao bi zasjesti Muhamed Čović, uposlenik OŠ „6.mart“ što bi u prijevodu značilo dva direktora iste škole.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close