Raspada li se federalna četvorka???

Ukoliko rekonstrukcija Vlade Federacije BiH ne bude izvršena do 15. aprila u skladu s odražavanjem nove parlamentarne većine, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH svoje političko djelovanje nastaviće u opoziciji, što bi praktično značilo i kraj koalicije nove federalne ‘četvorke’

(Depo)

Ovakvo opredjeljenje SBB BiH juče je potvrdio Fehim Škaljić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednik Glavnog odbora (GO) SBB-a, koji zajedno sa SDP-om i dva HDZ-a ima većinu u Parlamentu, ali ne i u Vladi FBiH, kao najvišoj polugi izvršne vlasti u ovom entitetu.

Škaljić podsjeća da se politička “četvorka” u Federaciji udružila na zajedničkom interesu provedbe ekonomskih reformi, borbe protiv korupcije i kriminala te trasiranja evroatlantskog puta za BiH.

“To nas je motivisalo da zajednički djelujemo i u tom smislu nova većina je pokrenula proces izmjene Vlade s namjerom da ima izvršnu polugu za izvršenje ove tri stvari. Ukoliko to ne može da se provede, interes SBB-a da sudjeluje u takvoj parlamentarnoj većini prestaje”, rekao je Škaljić.

On kaže da je u slučaju takvog scenarija sasvim jasno opredjeljenje SBB-a da nastavi opoziciono djelovati tim prije što, kako kaže Škaljić, ova stranka nema svoje ljude u vlasti i na direktorskim pozicijama u FBiH.

“Ako ne budemo u prilici da imamo i kapacitiran Ustavni sud, onda je ugrožena i struktura ustavnog poretka, a takvo stanje je neodrživo i mi ne želimo participirati u daljem gubljenju vremena”, zaključio je Škaljić.

Svoju rezigniranost razvojem događaja u FBiH ne krije ni Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, vodeće stranke “četvorke”, čiji je lider Zlatko Lagumdžija mogućnost izlaska iz nove većine nedavno također ostavio otvorenom. Hadžić zaključuje da, kad god SDP izađe s ovakvim ili sličnim radikalnim najavama, to dodatno motivira SDA “da rade to što rade”.

“Oni idu toliko daleko da čak stvaraju lažnu sliku o tome da na ovaj način štite državu i nacionalne interese. Ako i dođe do situacije da se SDP povuče, nećemo imati nikakvu parlamentarnu većinu, jer bez SDP-a većine nema”, uvjerava Hadžić.

Potpredsjednik SDP-a smatra da SDA svojim djelovanjem ozbiljno destruira institucije sistema, istučući da je za njih neprihvatljiva situacija da izvršna vlast u FBiH i dalje ne odražava parlamentarnu većinu.

“Ako se ništa ne desi, jer niko ništa ne poduzima, mi ćemo se morati povući u jednom trenutku. A bojim se da onda nema smisla ići u bilo kakve nove izbore”, zaključuje Hadžić.

Ukoliko do kraja ove sedmice ne bude deblokirana rekonstrukcija federalne vlade, HDZ BiH definitivno odlazi u opoziciju, poručio je za agenciju Anadolija Dragan Čović, predsjednik te stranke.

“Kad je riječ je o rekonstrukciji Vlade FBiH, poznat je naš stari stav. Ako to možemo uraditi u cjelini, bez bilo kakvih uvjetovanja, onda to treba uraditi. Ako ne, neka odgovornost za stanje u Federaciji BiH preuzme onaj ko je odgovoran za ovo sve. Mi se nećemo otimati za pozicije. Imamo dobru volju da učestvujemo, da preuzmemo odgovornost. Imamo kapacitet i adekvatne ljude čak i za ovako krizno vrijeme”, kazao je Čović.

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH, kaže da za duboku krizu u FBiH svi snose svoj dio odgovornosti, ali najveću visoki predstavnik Valentin Incko.

“Visoki predstavnik je nametnuo ovakvu vlast i on sa sebe ne može skinuti odgovornost. Neka poništi svoju odluku koju je donio u trećem mjesecu 2011. godine i vlast u Federaciji bit će formirana za desetak dana”, poručio je Čavara.

Duboka politička kriza, koja u FBiH traje već mjesecima, dosad je imala razne obrte, koji, međutim, nisu rezultirali rekonstrukcijom federalne vlade i izlaskom SDA iz vlasti, što je prvi i osnovni cilj nove “četvorke”. Iako se rješenje krize ne nazire, svi s nestrpljenjem iščekuju predstojeće sjednice oba parlamentarna doma i stvaranje pretpostavki za proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH.

(DEPO, BLIN/eb)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close