Kako Radončić brani prijatelja Miškovića

Aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić bi krajem sedmice trebao u Fojnici da govori na seminaru Sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma. Kako stoji u najavi, Radončić će govoriti o temi Međunarodni standardi na polju suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma. Tema koja mu najbolje leži, jer o pranju novca i finansiranju terorista zna najbolje. Primjera je mnogo, no uzmimo jedan – Prezident nekretnine, kompanija koju su zajednički osnovali beogradski zatvorenik Miroslav Mišković, narkobos Naser Keljmendi, koji se također našao na crnoj listi State Departmenta i crvenoj potjernici Interpola, te državni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Ne vjeruj očima, već Avazu

Na sastanak s Miroslavom Miškovićem, koji je organiziran u Beogradu, a na kojem je dogovaran “biznis”, Fahrudin Radončić je iz Sarajeva otputovao Miškovićevim privatnim avionom koji je došao po njega. Na negativne reakcije bh. javnosti zbog dealova s Miloševićevim biznismenom Dnevni avaz je počeo objavljivati tekstove koji su građanima BiH objašnjavali kako ne trebaju vjerovati svojim očima, već Avazu! Jedan od takvih je objavljen pod naslovom Pobjegao od Miloševića. Po tvrdnjama Radončićevih novinara, bjegunac je Mišković, koji nije ratni profiter koji je svoje najveće bogatstvo stekao tokom ratnih godina i za vrijeme Miloševićeve vladavine, već uspješan i sposoban poduzetnik koji, eto, nikad nije surađivao s tom i takvom državom, već je svoju imovinu (procijenjenu na oko dvije milijarde eura?!) stekao poštenim i mukotrpnim radom i ličnim odricanjem?! Nigdje ne spominjući njegove veze s familijom Milošević – Marković, Dnevni avaz je tvrdio da je Mišković od njih “pobjegao” i počeo davati podršku demokratskoj opoziciji.

U istom duhu Avaz je pisao i nakon povratka Radončića iz Beograda objašnjavajući bh. javnosti kako je poslovni aranžman s Miškovićem veliki privredni uspjeh i šansa BiH za privredni razvoj?! Dalje se tvrdilo kako je Mišković došao Radončiću na noge kako bi se upoznao s velikim biznismenom. Onda su uslijedili hvalospjevi o Miškoviću, koji je (opet po Avazu) napravio ogromne poslove u Hrvatskoj, Makedoniji, Češkoj, Slovačkoj i na Kosovu, a sad je “izrazio želju da investira u RS-u i u Federaciji”.

U svojim lažima Radončić je išao dotle da je tvrdio da se radi o ravnopravnom, partnerskom poslu između Delte i Avaza koji je za cilj imao izgradnju trgovačkih centara u Sarajevu, Tuzli… ali u Srbiji nijedan. Očito je da je Miškovićev cilj bio jasan – isisavati novac iz BiH, a Radončić je pristao da mu u tome zdušno pomaže, naravno zarad ličnog interesa, a sve krijući se iza interesa države i Bošnjaka za koje se (po Avazu) niko drugi ne brine!? Mišković i Radončić su potpisali ugovor o osnivanju Prezident nekretnina u junu 2007. godine. Ugovor je poslije toga dva puta mijenjan. Prema registraciji (u Sarajevu) u februaru 2008, Delta Real Estate (ranije Delta M) je posjedovala 50 posto preduzeća, Radončićev Avaz 25 posto i preostalih 25 posto bilo je u vlasništvu fantomskog preduzeća Vanity International Corporation. Vanity je trošio ogromne sume novca za kupovinu nekretnina u Srbiji i BiH. Prema dostupnoj dokumentaciji, Prezident nekretnine su jedini aspekt Vanityevog poslovanja na Balkanu koji je postao javan. Pod pritiskom javnosti koja je žestoko reagirala na ulazak Miškovića na tržište Federacije, i to preko Avaza, Radončić je, nakon što je odlučio da se počne baviti politikom, prodao svoj udio u Prezident nekretninama, koje su po poslovnom registru preselile u Banju Luku. Ali, Radončić je u Avazu nastavio braniti integritet Miroslava Miškovića.

Vjerodostojni izvještaj

U vrijeme dok je Radončić širio svoje “poslovno carstvo” preko Drine, Interpol je prikupljao podatke o jednoj od najopasnijih i najbolje organiziranih kriminalnih grupa koje ordiniraju na Balkanu, ali i šire, a koja je uključena u ilegalnu trgovinu narkoticima, cigaretama, krijumčarenje, iznude, ubistva, ugrožavanje sigurnosti, pranje novca, utaje poreza, trgovinu ljudima itd. Urađena je i organizaciona struktura grupe u kojoj se navodi da je vođa grupe Naser Keljmendi. Osnovu grupe čine članovi Keljmendijeve porodice u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu. U izvještaju (o kojem smo pisali, a njegovu vjerodostojnost potvrdio je i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović) se navodi da Keljmendi ima suradnike u svim evropskim zemljama, među kojima je i Fahrudin Radončić.

Recept koji Radončić provodi u Sarajevu i BiH – kontroliranjem dijela medijskog prostora prikriva kriminal i malverzacije s kojima su povezani on i njegovi poslovni partneri pri tome uništavajući i napadajući sve one koji bi to mogli ugroziti – očigledno se pokazao kao više no dobar.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close