Politička nadmudrivanja oko JMBG novorođenčadi

Zakon o matičnom broju nije usvojen na poslijednjoj sjednici državnog Parlamenta BiH. Ne zna se ni kada će biti budući da poslanici iz Federacije BiH i Republike Srpske imaju različita mišljenja čak i o ovome pitanju. Iako primaju najveće plate u državi, pa i regionu, bh. parlamentarci raspravu oko Zakona iskoristili su za međuentitetska prepucavanja. Zbog njihovog nerada, djeca rođena nakon 12. februara formalno-pravno ne postoje. No većinu njih to ne brine, jer baš i ne znaju zbog čega je matični broj uopšte bitan, piše Slobodnaevropa.org

Bez jedinstvenog matičnog broja, tek rođeni građani BiH pravno ne postoje, ne mogu izvaditi zdravstvenu knjižicu, a njihove majke ne mogu ostvariti niti jedno pravo porodilja. Za još jedan apsurd bh. društva zaslužni su opet bh. političari, koji nisu uskladili državni Zakon sa zakonom o lokalnoj upravi Republike Srpske, a vezano za ukidanje dvojnih imena nekih opština u ovom bh. entitetu. Iako je ova tačka bila na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma državnog Parlamenta, Zakon nije usvojen. I ne čudi. Jer da bi nešto bilo usvojeno, poslanici moraju znati o čemu se radi.

„To je tragikomična situacija. Jedni misle da se ne razumiju, drugi čekaju da dođu ljudi koji se razumiju u jedinstvene matične brojeve, mada ja zaista ne znam ko su ti ljudi, valjda bi parlamentarci trebali razumjeti tu materiju. Treći opet sve svaljuju i vraćaju na nacionalno pitanje. Četvrti su indolentni i nezainteresovani, tako da je to jedna opšta tragikomedija. A djeca već ulaze u drugi mjesec, rađaju se bez jedinstvenih matičnih brojeva. To je jedno od osnovnih ljudskih prava, na kraju krajeva, to je dokument koji potvrđuje vaše postojanje, vašu pravnu egzistenciju“, ističe Bursać.

Novinar sarajevskog Oslobođenja Almir Terzić ističe kako su bh. građani taoci poslanika iz različitih entiteta, koji se već treću godinu poslaničkog mandata nadmudruju ko će više zakona osporiti i oboriti.

„Parlamentarci koji ne shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze građani. Vlasti ne izdaju matične brojeve, imamo probleme sa ličnim kartama, imamo probleme sa državljanstvima, imamo probleme sa boravištem i prebivalištem. Zapanjujuća je činjenica da ne provodimo odluke Ustavnog suda BiH, iako je to krivično djelo“, navodi Terzić.

A evo šta o svemu misle oni kojih se ovaj zakon najviše tiče – građani Bosne i Hercegovine:

„To mora da pod hitno urede. Kako će da evidentiraju djecu koja se rađaju?“, “Razočarana, razočarana“,„To je meni van pameti – da roditelj ne može dijete u knjigu rođenih upisati. Zar to nije sumanuto? Meni je to tako“, kažu oni.

Bosna i Hercegovina je država koja se uzdigla do apsurda svoga postojanja i počela je da porađa djecu koje nema. Završićemo izjavom ministra civilnih poslova Sredoja Novića, uz jasnu poruku:

„Imam osjećaj, nemojte mi zamjeriti, da se ovdje, u konkretnom slučaju, to nije htjelo. Očigledno da svi moramo pognute glave pred građanima da stojimo.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close