Ramsko jezero: raj za veslače

Iako BiH već godinama stagnira na europskom putu, EU preko IPA fondova financijski podržava projekte prekogranične suradnje općina iz BiH i Hrvatske. Plod takve saradnje vidljiv je na Ramskom jezeru.

Na Ramskom jezeru, u subotu (17.8.) otvoren je veslački centar Rama, te upriličena međunarodna veslačka regata. To je jedan od projekata prekogranične suradnje općine Prozor- Rama u BiH i općine Vrlika u Hrvatskoj, kojeg je financijski podržala EU preko IPA fondova. Drugi projekat za koji je EU, također, odobrila sredstva je izgradnja hodočasničke staze između dvaju katoličkih svetišta, u Rami i Sinju.

U međunarodnoj veslačkoj i kajakaškoj regati na ramskom jezero sudjelovalo je na desetine natjecateljica i natjecatelja iz 20- tak klubova, uglavnom iz Hrvatske, te jednog kluba iz Bosne i Hercegovine, Kajak- kanu kluba iz Žepča, kao i predstavnici Europske kajakaške asocijacije.

Mlade veslačice se spremaju za ulazak u čamce i regatu Mlade veslačice se spremaju za ulazak u čamce i regatu

Vito Kolaković, iz veslačkog kluba Nova iz Zagreba pobjedio je u kategoriji mlađih juniora, a njegova kolegica Teota Lea, također je slavila sa svojim veslačkim klubom Iktus iz Osijeka. Oboje su bili oduševljeni Ramskim jezerom.

Povezali ih Ramsko i Peručko jezero

Jozo Ivančević
Jozo Ivančević

Načelnik općine Prozor- Rama Jozo Ivančević zadovoljan je, pak, jer su se ostvarile davne želje vlasti ove općine da umjetno Ramsko jezero koje se do sada koristilo isključivo za proizvodnju električne energije postane mjesto gdje će se okupljati sportaši i turisti. „EU je dala 350 tisuća eura, općina Prozor – Rama dala je negdje 100.000 eura, ili 25 posto od ukupne vrijednosti projakta, jedan manji dio dobio je grad Vrlika, a evo zajednički smo istrajali i doveli do kraja ovu prvu fazu izgradnje veslačkog centra na Ramskom jezeru”, kaže Ivančević za Deutsche Welle.

Prozor- Ramu u BiH i grad Vrliku u Hrvatskoj povezala su dva umjetna jezera Ramsko i Peručko. „Od Ideje do realizacije tog ovog proteklo je pet godina. Mi smo tražili partnera, kao i općina Prozor- Rama. Našli smo se, ušli u projekat, zajednički aplicirali prema IPA fondovima EU i dobili sredstva. Imali smo sreću da smo našli jednog partnera u projektu, a to je veslački savez grada Zagreba, koji je sudjelovao i s oko 15- tak posto u financiranju ovog zajedničkog projekta”, kaže gradonačelnik Vrlike Ivan Ćorić.

Planiraju izgradnju smještajnih objekata

Samostan nadomak Ramskog jezera
Samostan nadomak Ramskog jezera

U sljedećoj fazi pobratimski gradovi Prozor- Rama i Vrlika planiraju izgradnju smještajnih objekata uz Peručko i Ramsko jezero, kako bi stvorili bolje uvjete za razvoj ovog sporta.

„Kad je riječ o infrastrukturi na vodi, ovdje postoje svi uvjeti za pripreme veslača, kajakaša. Jezero je čisto, uređeno i mogu se raditi regate visokog ranga, kaže za Deutsche Welle Milivoj Slapničar, dopredsjednik Skupštine veslačkog saveza Zagreba.

Glavni zagovornik izgradnje veslačkog centra na Ramskom jezeru bio je prije 4-5 godina izbornik Hrvatske veslačke reprezentacije Srećko Šuka, koji je na Ramsko jezero dovodio hrvatske reprezentativce na pripreme.

„Ako je Ramsko jezero izvrsno mjesto za hrvatske reprezentativce, zašto ne bi moglo biti dobro i za organiziranje treninga i za klubove i reprezentacije iz drugih zemalja regije“, rezoniraju u općini Prozor- Rama, nadajući se kako bi u budućnosti mogli postati regionalnim središtem ovog sporta.

Izgradnja hodočasničke staze

Željka Čališ rukovodi novim zajedničkim projektom
Željka Čališ rukovodi novim zajedničkim projektom

Osim dva umjetna jezera općinu Prozor- Rama i grad Vrliku, odnosno Sinj povezuju i događaji iz davne povijesti, kada su katolici iz ovog kraja sa fratrima, pred Turcima pobjegli u Sinj, ponijevši sa sobom sliku Gospe, koja je poslije nazvana slika čudotvorne gospe Sinjske.

„Put kojim vjernici godinama hodočaste iz Rame u Sinj i iz Sinja u Ramu, pretvoren je u drugi prekogranični projekt, u okviru kojeg će se izgraditi hodočasnička staza sa odmaralištima i putokazima. I ovaj projekat vrijedan 558.000 eura sa preko 80 posto tog iznosa financijski je podržala EU preko IPA fondova“, kaže menadžerica projekta „Staza Gospi Sinskoj Željka Čališ.

Autor: Milan Šutalo

Odgovorni urednik: Azer Slanjankić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close