-TopSLIDEPolitikaRegionSvijet

Raketni napadi u Jerusalemu, stotine povrijeđenih, ima i mrtvih

Ne jenjavaju sukobi koji su izbili između izraelske vojske i Palestinaca na Hramovnoj gori u Jerusalemu.

Nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu ultimatum palestinske militantne organizacije Hamas upućen vladi Izraela da povuče svoje bezbjednosne snage iz kruga džamije Al Aksa, u Jerusalimu su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad, prenosi Rojters.

Nedugo zatim su se čule i detonacije, a potom se oglasio i predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida koji je potvrdio da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, “zločin i agresiju” koje Izrael čini u Jerusalimu, prenio je AP.

“Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro da razumije”, poručio je Obeida i zaprijetio novim napadima ukoliko Izrael ponovo naredi svojim bezbjednosnim snagama upad u džamiju Al Aksa ili sprovede protjerivanje Palestinaca koji žive u istočnom Jerusalimu.

Nedugo nakon što su se u Jerusalimu aktivirale sirene iz Pojasa Gaze su se čulo lansiranje raketa, a potom i još jedno.Poginulo je devet Palestinaca.

U međuvremenu, kako izvještava Rojters, evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj apelovao je danas da se u istočnom Jeruslimu uspostavi mir nakon što je više od 300 Palestinaca povrijeđeno u sukobima sa izraelskom policijom oko džamije Al Aksa.

“Situacija koja je nastala zbog najave o protjerivanju palestinskih porodica iz istočnog Jerusalima izaziva ozbilnu zabrinutost. Takva akcija je ilegalna i u sukobu je sa međunarodnim humanitarnim pravom. To samo podstiče porast tenzija”, upozorio je Borelj, preneo je Rojters.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama raketnih napada niti o materijalnoj šteti, ali izraelska vojska je potvrdila da je na Jerusalim ispaljeno sedam raketa.

Pošto su se oglasile sirene za raketni napad, evakisana je zgrada izraelskog parlamenta, Kneseta.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close